In de Leidse regio is mboRijnland het opleidingsinstituut voor middelbaar beroepsonderwijs zoals op locatie Bètaplein. (Foto: Gerry van Bakel).

Gebrek aan stageplaatsen in het MBO ondergraaft vertrouwen in waarde diploma

De noodklok wordt al weken geluid, studenten in het MBO kunnen moeilijk aan een stageplaats komen. Sommige sectoren liggen plat vanwege de coronamaatregelen, in andere is de werkdruk zo hoog dat er geen tijd is voor begeleiding.

“In zorg en welzijn zeggen werkgevers dat ze wel geld hebben voor stagiairs, maar niet de mensen om de studenten te begeleiden”, zegt Noah Hajji, voorzitter van de studentenorganisatie JOB MBO. Hajji maakt zich zorgen over de generatie studenten die nu bezig is met de opleiding en eigenlijk binnen een jaar moet afstuderen.

“Stages worden keer op keer uitgesteld, scholen moeten dan vervangende opdrachten aanbieden. Maar ik ben bang dat het last-minute werk wordt waarbij studenten worden opgezadeld met een ondoenlijke opdracht. In theorie is het zo dat er niets is veranderd aan de eisen voor het diploma, en dus kun je niet spreken van een coronadiploma. Maar ik vrees dat werkgevers straks toch eerder de voorkeur zullen geven aan studenten die wel een volwaardige stage hebben gevolgd.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Noah Hajji, voorzitter van JOB MBO, belangenorganisatie voor studenten in met mbo.

Nadat begin september de eerste sombere geluiden waren te horen, leek het een maand later alweer ietsje beter te gaan. Er kwamen weer wat meer stageplaatsen en opleidingen bedachten ook creatieve oplossingen als een bouwlocatie op de eigen binnenplaats voor de timmerlieden in spé. Maar met de verscherpte maatregelen die half oktober werden afgekondigd, verdween die opgaande lijn al snel weer.

De MBO Raad, de overkoepelde organisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs, roept keer op keer de politiek op in actie te komen. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad: We blijven alles uit de kast trekken. Maar het eerlijke verhaal is dat scholen vastlopen in de mogelijkheden die ze hebben om perspectief te kunnen blijven bieden. Studenten hebben studieverlenging, meer persoonlijke begeleiding en meer tijd voor persoonsvorming nodig. Studenten krijgen niet het onderwijs dat ze verdienen. Dat gaat ten koste van hun motivatie, van de kwaliteit van het mbo en uiteindelijk de waarde van een mbo-diploma.”

Noah Hajji maakt volgende week met zijn medebestuursleden een tour langs mbo-opleidingen in het land. “We weten nog niet zeker of we overal fysiek aanwezig zullen zijn, maar we willen wel graag horen van studenten hoe het bij hen op school gaat. In Nederland gaat het om meer dan een half miljoen studenten. Als je vragen hebt, stuur ons een mail.” Of kijk op de website voor meer contactgegevens.

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×