De Schoolstraat in Voorschoten. (Archieffoto: Taskforce Voorschoten Centrum).

Fietsverbod Voorschoten dit weekend eindelijk geëvalueerd

Er wordt na lang uitstellen een begin gemaakt met het evalueren van het fietsverbod in de Schoolstraat van Voorschoten. Het veel besproken verbod zou in het voorjaar beoordeeld worden. Doordat er in verband met corona minder mensen op straat waren, werd dat uitgesteld. De telling van dit weekend is onderdeel van een groter verkeersonderzoek.

Zowel het fietsverbod zelf als de evaluatie ervan is voer voor discussie in Voorschoten. Nog voordat het überhaupt werd ingevoerd is er lang over gesproken. Ook na de invoering liepen de meningen onder inwoners, politici en ondernemers ontzettend uiteen. Dat bevestigde voorzitter van de ondernemersvereniging Sandy Monker.

Het verbod zou dan ook tussentijds geëvalueerd worden. Verantwoordelijk wethouder Erika Spil (GroenLinks) stelde dat uit. Door corona zou die evaluatie niet representatief zijn. De terrassen in het centrum waren immers uitgebreid en er waren minder mensen op straat. In plaats daarvan werd de evaluatie meegenomen in een breder verkeersonderzoek.

Terugdraaien
Politieke partij ONS Voorschoten kan de gang van zaken niet echt waarderen. Zo wilde fractievoorzitter Hans van der Elst dat het verbod los van een groter verkeersonderzoek geëvalueerd zou worden. Hij stelde bovendien voor om het verbod terug te draaien, maar dat kon niet op genoeg steun rekenen.

Lage resolutie
De telling van dit weekend gebeurt aan de hand van camera’s. Op vrijdagochtend 30 oktober om 9.00 uur gaan ze aan en op zaterdag de 31ste om 03.00 uur weer uit. Vervolgens gaan de camera’s de 31ste om 9.00 uur weer aan en om 23.00 uur definitief uit. De opnames zijn in lage resolutie zodat niemand herkenbaar in beeld is. Daarnaast worden de opnames uiterlijk drie weken na het onderzoek gewist.

Voor het verkeersonderzoek gaat de gemeente Voorschoten verder in gesprek met inwoners, ondernemers, de politie, de Fietsersbond en de Ouderenbond. De resultaten van de evaluatie worden begin december verwacht.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×