Aan de veganistische eettafel bij Leids Steunloket Migranten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken en worden veganist. Daar wordt zondag aandacht voor gevraagd tijdens World Vegan Day. Hoog tijd om te kijken wat er in Leiden gebeurt op het gebied van veganisme. Deze zoektocht bracht me bij Rayan Younis en Saba Alhatra. Het Syrisch-Leidse stel heeft namelijk een succesvol veganistisch eetcafé opgezet.

In samenwerking met de Vrijplaats en tientallen vrijwilligers koken zij iedere donderdag een veganistische maaltijd voor elke Leidenaar die dat wil. Sinds de coronatijd is het café omgetoverd in ‘sociale catering’, wat er in principe is voor bijvoorbeeld Leidenaren met vitale beroepen, eenzame ouderen, mensen in quarantaine, maar ook voor iedereen die van lekker veganistisch eten houdt. Ik ging bij hen thuis langs om eens te vragen naar, en te proeven van, dit concept.

Iedere dag anders
Op het moment dat ik binnenkom staat er al een prachtig gedekte tafel klaar met huisgemaakte veganistische gerechten. Ze hadden me gewaarschuwd dat ik niet veel moest eten voordat ik langs zou komen. “We kennen genoeg veganistische recepten om het hele jaar door iedere dag iets anders te eten, en zelfs dan houden we ideeën over”, vertelt Younis enthousiast.

Het veganistische eetcafé is onderdeel van het Leids Steunloket Migranten, waar Younis en Alhatra gratis hulp aanbieden voor migranten op het gebied van juridische, sociale, medische en maatschappelijke vragen. Samen met drie anderen, eigen vermogen en veel enthousiasme werd dit snel een groot succes. Ondertussen hebben ze ruim vijftig helpende vrijwilligers. “Via social media en de Vrijplaats kregen we een groter netwerk dan we zelf al hadden”, zegt Younis. Hij noemt vervolgens een lijst met nationaliteiten op die ik niet bij kon houden. Migranten, internationale studenten, geboren Leidenaren, van alle kanten komt er hulp.

Sociale catering
Op de bank in de woonkamer vertelt Younis dat het vegan eetcafé bedoeld was om mensen gezelligheid en lekker eten aan te kunnen bieden. “Het idee was om migranten te helpen in het opbouwen van een netwerk. Het geeft een gezellige multiculturele sfeer, maar door de coronacrisis hield deze samenkomst al snel op.”

Younis en zijn collega’s besloten over te gaan op ‘sociale catering’. “Een veganistisch diner wordt volledig verzorgd en afgeleverd bij je thuis”, legt Younis uit. “Er zijn nu steeds meer mensen alleen, maar ook bijvoorbeeld zorgmedewerkers en leraren hebben het druk en kunnen niet altijd koken. Op deze manier dragen wij graag ons steentje bij. We houden erg van koken, en de veganistische keuken van de Vrijplaats sluit daar goed bij aan. De Syrische, Turkse en Griekse keuken lijken erg op elkaar, en we halen inspiratie uit elke, maar maken uiteindelijk onze eigen gerechten.”

Een veganistische metabal van rode biet

Als ik vraag of de recepten geheim zijn moeten ze beiden lachen. “Tja, we willen graag unieke producten aanbieden, we experimenteren veel en de resultaten zijn goed”, vertelt Younis. “We proberen veel soorten eten veganistisch te maken. We probeerden laatst ook eigen burgers of zelfs visburgers met alleen veganistische producten, een uitdaging maar het resultaat was heerlijk.”

Watertanden
Op de vraag wat Alhatra vandaag allemaal gemaakt heeft, volgt er een presentatie waarvan zelfs de grootste carnivoor gaat watertanden. Falafel, tzatziki, hummus, tabouleh, baba ganoush, pizzaaatjes, een veganistische versie van filet americain (wat daadwerkelijk smaakt naar filet americain) en nog veel meer eigen recepten. Het is slechts een kleine greep uit wat ze kunnen aanbieden met de sociale catering.

Tijdens het eten praten we nog over de ingrediënten, muziek, hun liefde voor het drankje Pastis, arabische muziek en de filosofische ideeën van Montesquieu en Rousseau die inspiratie vormden voor het Leids Steunloket Migranten. “Wij geloven in kunst en wetenschap, en hopen met dit initiatief een kleine verandering in de maatschappij te brengen die we graag op grote schaal zouden willen zien”, legt Younis uit. “We proberen op alle manieren bij te dragen aan een interactieve multiculturele samenleving. We gaan ook het gesprek aan met de Universiteit Leiden, om zo een connectie te maken met onder andere antropologen, psychologen en politicologen. Wederzijds begrip en een nieuw perspectief op immigratie kan een nieuw sociaal contract als resultaat hebben.”

Met deze politiek-filosofische ideeën en een volle maag vertrek ik weer naar huis. Voor iedereen die het project wil steunen of ook een keer wil proeven kunt u terecht op hun facebookpagina voor meer informatie.

Cultuur Leiden LSM vegan

Meer in dossier LSM

Meer in dossier LSM


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×