(Foto en video: Mariët Overdiep).

Restaurant Sijthoff: ‘We gaan gewoon door met koken!’

“Zelfs als er een verdere lock down komt, gaan we door en blijven elkaar vinden.” Dat zijn de stoere woorden van Hiske Faber, projectmanager bij het Leidse restaurant Hof van Sijthoff. Er werken mensen met een beperking. Ook bij Grand Café de Stal in Leiden doen ze er alles aan om ‘hun’ mensen aan de gang te houden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We willen ze zoveel mogelijk blijven zien, dat is heel belangrijk in deze coronatijd”, aldus de bedrijfsleider Ton van ’t Hof.

In de serie ‘Niet bij de pakken neerzitten’ van mediapartner Omroep West worden horecaondernemers uit de regio gevolgd die er het beste van proberen te maken tijdens de tweede lock down. Vandaag: Hiske Faber met haar werknemers van restaurant Sijthoff en Ton van ’t Hof en Karin van den Oever van de Stal.

Hiske van Hof van Sijthoff
Sijthoff is te vinden aan de Leidse Doezastraat. Het restaurant is een leer-werkplek van de Gemiva-SVG Groep voor mensen met een beperking. Dat betekent dat er mensen werken en opgeleid worden om eventueel door te stromen naar een andere horecabaan.

Ze laten zich niet gek maken bij Sijthoff door de tweede coronagolf. Hiske: :”Het is anders dan anders, maar dat geldt voor iedereen. We gaan gewoon door met het maken van eten en het bakken van taarten. We hebben een take away en een piaggio waarmee we spullen rondbrengen.” Vandaag gaat de piaggio 60 smoothies maken bij een kinderdagcentrum van Gemiva. “Het mes snijdt aan twee kanten: wij hebben werk en zij hebben wat lekkers.”

De rest van de werknemers is lekker bezig in de keuken en daar omheen. Er wordt een appeltaart gebakken, de dozen voor de take away worden gepimpt met tekeningen, de bar wordt schoon gemaakt en de stoep geveegd. Hiske: “Dat het leven gewoon door gaat is heel belangrijk voor onze mensen. Ze hebben er houvast aan in deze gekke tijd die ze soms toch niet helemaal snappen.”

‘”Ook als we verder op slot moeten, zullen we er alles aan doen om onze medewerkers bij ons te houden. Desnoods zetten we twee stoelen en een tafeltje in de piaggio en gaan we mensen aan huis bedienen”, aldus de projectleider. “En ja, financieel is het wel een uitdaging. Maar met de take away en het mogelijk verder inzetten van de piaggio moeten we het halen.”

Ton en Karin van de Stal
Ooit woonde Herman in de Stal. De eerste genetisch gemanipuleerde stier. Nu woont Herman in opgezette vorm bij Naturalis en is de Stal een Grand Cafe midden in het Leidse Bio Science Park. De zaak is van de DZB Leiden, het re-integratiebureau van Leiden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ton van ’t Hof is de bedrijfsleider. Na jarenlang zeven dagen in de week gewerkt te hebben in zijn eigen Haagse horecazaak, wilde hij wat anders en vond dit.

Het is wel een beetje stilletjes bij de Stal. Ton: “Normaal komen hier tussen de middag wel zestig tot zeventig mensen. Maar dat is dus nu even anders. We moeten het nu hebben van de take away. En we brengen broodjes rond bij een paar bedrijven op het Bio Science Park. Daarmee kunnen we een aantal mensen aan het werk houden. Dat is heel belangrijk, want voor ons is deze tijd soms al moeilijk, maar voor mijn werknemers helemaal. Die zitten dan maar alleen thuis en zien niemand.’

Karin van den Oever is super blij dat ze door mag werken. “Ik vind het werken hier heel fijn. Snijden, smeren, en vooral ook schoonmaken. Ik hou van een schone werkplek.” Terwijl Ton haar helpt met het snijden van de juiste dikte boterhammen voegt ze eraan toe: “Deze tijd is al zo raar, in ieder geval kan ik dan lekker hierheen.”

Bij de Stal worden ook mensen van De Zijlbedrijven opgeleid. Dat heeft de afgelopen twee weken stil gelegen maar, Ton heeft voor elkaar dat ze nu toch twee keer per week naar de zaak mogen komen. “Dan gaan we toch dingen oefenen als snijden, serveren, omgaan met moeilijke klanten enzovoort. Zo hebben ze in ieder geval iets.” Om het geld hoeft de Stal zich geen zorgen te maken, ze zijn allemaal in dienst van de DZB.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×