(Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

Stukafest hoopt op fysiek festival, maar houdt alle opties open

Twee weken geleden werd er met de gedeeltelijke lockdown ook een verbod op fysieke evenementen en festivals aangekondigd. Omdat het nog onduidelijk is hoe lang dit verbod er blijft, is het bestuur van studentenkamerfestival Stukafest druk bezig zich voor te bereiden op elk mogelijke scenario. Er zijn uiteenlopende acts op 25 verschillende studentenkamers. Hoe organiseer je dat ten tijde van corona?

Tijdens het festival openen studentenhuizen in de binnenstad hun deuren, waarbij uiteenlopende ruimtes worden omgetoverd tot theater(tje). “Vooralsnog is het doel om het fysieke festival door te laten gaan”, zegt voorzitter Anouk Mulder hoopvol. Tegelijkertijd bereidt ze zich voor op alle mogelijke versies van de coronamaatregelen. “We kijken vooral naar andere locaties. Zo hebben we contact met studentenverenigingen en komt er een optreden in de Hortus Botanicus. Verder wordt er in december al een stream opgenomen die tijdens het festival bekeken kan worden.”

Hameren
Samen met de andere Stukafest besturen door heel het land zijn er drie scenario’s uitgewerkt. Eén waarbij het festival op de traditionele studentenkamers mogelijk is, één waarbij alles op anderhalve meter moet en ten slotte een lockdown scenario. “Als het écht, écht, écht niet mogelijk is om live optredens te organiseren, zullen we alleen de stream gebruiken”, vertelt programmeur Ankie de Graaf. “Aan de andere kant kan er ook zomaar een vaccin zijn en is het straks mogelijk om een ouderwets Stukafest te organiseren. De scenario’s zitten zo in elkaar dat we tot een week voor het festival kunnen kiezen welke variant het wordt.”

Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee, want er moeten ondertussen acts, sponsoren, locaties, materiaal en andere dingen geregeld worden. “We kunnen nu alleen opties zetten voor acts”, legt De Graaf uit. “We gaan voorlopig samenwerkingen aan met LIFF, Amsterdams Kleinkunst festival en Popronde. Zo kunnen we inspiratie opdoen voor de organisatie van ons festival. Wij hameren er echt op om het festival door te laten gaan, ook om artiesten te kunnen steunen die nu veel thuis zitten.”

Gaaf
Het bestuur kan rekenen op begrip van sponsoren en fondsen in deze onzekere tijd. Zo wordt er gesproken met Fonds 1818, de Gemeente Leiden en bedrijven die willen helpen. “Bedrijven kunnen de stream, het festival of allebei sponsoren”, vertelt Mulder. “Er is goed overleg, iedereen houdt goede moed en we hoeven ons er voorlopig geen zorgen om te maken. Op het moment dat er een streep door een fysiek festival wordt gezet door het landelijke Stukafest bestuur, wordt het een stuk lastiger.”

Het Leidse bestuur hoopt met de nieuwe locaties en de anderhalvemetersamenleving de identiteit van Stukafest zo goed mogelijk te behouden. Het festival blijft naar hun mening dezelfde sfeer behouden door de jaarlijks terugkerende bezoekers, originele locaties en uiteenlopende acts. “We zijn hoopvol”, zegt Mulder. “We werken hard aan een gaaf festival en we hopen zoals elk ander jaar bezoekers en artiesten twee fantastisch avonden te geven.”

Cultuur Leiden stukafest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×