Mantelzorgcoach Samantha van der Werf vraagt aandacht voor mantelzorgers, juist in tijden van corona. (Foto: Gerry van Bakel).

'Vraag eens aan de mantelzorger hoe het met hem of haar gaat'

Een massaal evenement om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, was op deze Dag van de Mantelzorg niet mogelijk. Maar volgens mantelzorgcoach Samantha van der Werf kan iedereen dat ook zelf doen in zijn of haar omgeving. “Geef ook aandacht aan de mantelzorger en niet alleen aan degene die ziek is.”

Mantelzorgers lopen vaak zichzelf voorbij in de zorg voor anderen. Ze hebben soms niet eens door dat ze mantelzorger zijn of dat ze ondersteuning kunnen krijgen. Bijvoorbeeld van een mantelzorgcoach. Samantha van der Werf is het aanspreekpunt voor mantelzorgers in buurthuis Matilo. “Leiden heeft zeven buurthuizen en in elk huis zit een mantelzorgcoach voor die wijk. Mantelzorgers kunnen bij ons aankloppen voor een luisterend oor en praktisch advies.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met mantelzorgcoach Samantha van der Werf over wat zij voor mantelzorgers kan betekenen.

Een mantelzorger is iemand die voor een naaste zorgt. “Het is een hele simpele definitie”, zegt Van der Werf. “En dan kan het gaan om een ouder, een broer of zus of een kind. Iemand kan ziek zijn of een beperking hebben en extra zorg nodig hebben. Maar het kan ook gaan om zorg vanwege verslavingsproblematiek. Dat wordt vaak vergeten.”

Bel
Voorheen zaten de mantelzorgcoaches bij EVA, maar sinds 1 november is EVA in Leiden overgeheveld naar Incluzio, de welzijnsorganisatie die dit jaar de aanbesteding in het sociaal domein heeft gewonnen samen met BuZz Leiden en SOL Netwerk. De buurthuizen zijn naar Incluzio gegaan en daar zitten nu ook de mantelcoaches. Aan het werk zelf is niets veranderd vertelt Van der Werf. “We werken nu vanuit een plek in de wijk, in plaats van met een groep coaches voor heel Leiden. En omdat er in het buurthuis ook buurtcoaches, sportcoaches en  vrijwilligerscoaches zitten, zijn de lijnen kort en kunnen we mensen makkelijk doorverwijzen.”

Ook zijn de mantelzorgcoaches gemakkelijker te vinden. “Sinds corona bellen mensen meer, soms doen we ook aan beeldbellen, maar dat werkt niet altijd even goed. Gelukkig mogen we ook nog steeds op huisbezoek. Natuurlijk houden we dan afstand en dragen we een mondkapje. En mensen kunnen ook naar het buurthuis komen. De deur is wel dicht, maar niet op slot en de bel doet het gewoon.”

Van der Werf vindt het wel jammer dat alle mooie plannen voor bijeenkomsten op de Dag van de Mantelzorg niet door konden gaan. “We geven mensen graag de waardering die ze verdienen. Maar dat kan iedereen natuurlijk doen. Vraag eens aan een mantelzorger hoe het met hem of haar gaat.”

Ben je mantelzorger en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Vraag in het buurthuis in je wijk naar de mantelzorgcoach. Of kijk voor meer informatie op de website van Incluzio.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×