Een veld bij DoCoS. (Archieffoto: Reanne van Kleef).

Voetbalvereniging DoCoS begrijpt niets van compensatie voor verplaatsing FC Boshuizen

Bij voetbalclub DoCoS zijn ze verbaasd over de compensatie die FC Boshuizen krijgt van de gemeente voor hun verplaatsing. Volgens DoCoS is de ‘ruimhartige’ tegemoetkoming niet te rijmen met het beleid voor de andere sportverenigingen. De handtekening onder de verhuisdeal is vanmiddag gezet.

FC Boshuizen levert het hoofdveld in voor een plekje verderop aan de Boshuizerkade, het veld van het voormalige GOL Sport. Daardoor ontstaat er ruimte voor de nieuwe Vijf Meihal. De gemeente compenseert de voetbalclub voor die verplaatsing. Het gaat om 130.000 verspreid over vijf jaar plus de verhuiskosten van onder meer de tribune. Door een gang naar de rechter waarbij FC Boshuizen in het gelijk werd gesteld, heeft het sluiten van de deal wel meer tijd gekost.

Fuseren
Nu de overeenkomst er is, wekt dat verbazing bij voetbalvereniging DoCoS. In een brief aan de gemeenteraad schrijven ze: “FC Boshuizen voldoet met een beperkt aantal teams en een zeer klein aantal (jeugd)leden op geen enkele wijze aan de gemeentelijke vitaliteitseisen. Deze vereniging wordt vervolgens ruimhartig financieel ondersteund ten laste van de Leidse burger.”

Het steekt DoCoS dat veel clubs door de Voetbal Vitaal-eisen hebben moeten fuseren of zich moesten opheffen. Volgens DoCoS komt daar bij dat de sportverenigingen die wel vitaal zijn geen financiële middelen van de gemeente krijgen om een goede sportaccommodatie te bieden, terwijl er wel een ‘vorstelijk bedrag’ is voor Boshuizen.

Openbreken
Voor sportwethouder Paul Dirkse (D66) is het een appels en peren verhaal en zijn beide situaties niet te vergelijken. “Met FC Boshuizen hebben we een contract. Als we dat openbreken vloeien daar verplichtingen uit voort. Dat heeft niks te maken met de eisen van Voetbal Vitaal”, zegt hij.

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×