(Foto's: RijnlandRoute).

RijnlandRoute update: plaatselijk min 35 graden in Corbulotunnel

De nieuwe tunnel in de RijnlandRoute, de Corbulotunnel, gaat weer een nieuwe fase in. Deze week is het tunnelafbouwteam gestart met het aanvullen van de ruimte naast de kabelkoker. Het aanbrengen van het aanvulmateriaal is een klus die ongeveer acht weken duurt. Zodra de ruimte is aangevuld, worden vrieslansen aangebracht die nodig zijn om de grond te bevriezen zodat de dwarsverbindingen tussen de twee tunnelbuizen gegraven kunnen worden.

Het aanvullen gebeurt met een speciaal zandmengsel. Op de kabelkokerelementen die na de oplevering van de tunnel zijn aangebracht, is een stukje rails gelegd. Zo kan een speciale spoorkraan veilig heen en weer kan rijden om het materiaal naar binnen te rijden.

Door de vrieslansen wordt een mengsel van koelvloeistof van pekelwater (zout en watermengsel) gespoten die ervoor zorgt dat grond binnen enkele weken bevroren is. De temperatuur zakt hierbij tot ongeveer ‑35 graden Celsius. Deze vriestechniek voorkomt dat grondwater de tunnel in stroomt tijdens het graven.

Vervolgens wordt het beton van de tunnelwand weggehakt en start het uitgraven. Er worden in totaal acht dwarsverbindingen aangebracht.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×