Impressies van de nieuwe fietsenstalling bij station Leiden Lammenschans.

Plannen klaar voor nieuwe fietsenstalling Leiden Lammenschans

“Ik vind ze echt heel mooi”, zegt wethouder Ashley North (bereikbaarheid) enthousiast terwijl hij op de voorbeeldplaatjes wijst die de gemeente klaar heeft voor de grotere fietsenstalling bij station Leiden Lammenschans.

Daar worden door de gemeente Leiden en Prorail volgend jaar maar liefst 750 extra fietsenrekken neergezet in twee grote cirkels op het Kamerlingh Onnesplein. Twee keer zoveel als nu nog het geval is. Via Doemee.leiden.nl kunnen belanghebbende meepraten over de plannen.

Het fietsgebruik in Leiden is nu al hoger dan gemiddeld in Nederland en neemt bovendien toe. Dat is bij station Lammenschans al langer goed zichtbaar. Vooral op werkdagen zijn alle plekken overdag bezet en staan fietsen bovendien op allerlei plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Dat ziet er niet alleen slordig uit, maar regelmatig worden stoepen geblokkeerd en zelfs de ingang van het station.

De nieuwe fietsenstalling bestaat uit twee grote parkeercirkels op het plein. Op bovenstaande schets aangegeven in paars.

De gemeente Leiden gaat in samenwerking met ProRail en met steun van de provincie Zuid-Holland het aantal fietsparkeerplekken in de openbare ruimte uitbreiden naar bijna 1.500. Samen met de capaciteit van de overdekte stalling moet dat ruim voldoende zijn voor de komende jaren. Dat blijkt uit de prognoses van de reizigersgroei tot 2030.

Buurtbewoners reageerden in de zomer nog verbaasd toen de gemeente aankondigde 1.500 extra fietsparkeerplaatsen te realiseren. In de eerdere plannen werd de overdekte fietsparkeergarage namelijk niet meegenomen.

Leiden Fietsenstalling Lammenschans


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×