(Video: Robbert Beurse).

Groen plein en plukbos in omgeving Station Leiden Lammenschans

De herinrichting van het Kamerlingh Onnesplein bij station Leiden Lammenschans begint vorm te krijgen. De gemeente en beheerder ProRail zijn het eens over de plannen. De fietsenstalling wordt vernieuwd en uitgebreid, het station wordt toegankelijker gemaakt voor mindervaliden en verderop in de straat komt er een voedselbos.

Op dit moment voert Prorail werkzaamheden uit om de entree van het station aan te passen. Door de aanleg van een hellingbaan kunnen mindervaliden makkelijker het perron op.

Fietsenrekken
Wanneer de hellingbaan klaar is, worden de fietsenrekken voor het station onder handen genomen. “Als je nu snel de trein naar Utrecht of naar Alphen wilt pakken, is het een heel gedoe om je fiets kwijt te kunnen. Als je echt pech hebt, mis je je trein zelfs”, vertelt wethouder Ashley North. Na de herinrichting van het plein zijn er 1.500 plekken voor fietsen. “Dat is een flinke uitbreiding ten opzichte van het huidige aantal plaatsen”, weet North. De betaalde fietsenstalling voor bewoners blijft zoals hij nu is.

Groener
Op de rest van het plein zorgt de aanleg van veel groen en slingerpaden ervoor dat het zicht op de fietsenstallingen wordt ontnomen. North: “Je ziet ze niet, maar de extra plekken zijn er wel.” Fietseigenaren hoeven zich geen zorgen te maken dat de verborgen stallingen onveilig zijn. “Daar is aan gedacht. We richten het zo in dat iedereen zijn fiets veilig neer kan zetten”, belooft North.

Compenseren
Aan de andere kant van de Melchior Treublaan, vlakbij de Kanaalbrug, wordt een voedselbos aangelegd. De plukplaats voor fruit en groenten komt er op verzoek van de bewoners van de wijk. “Dat vinden wij natuurlijk een heel mooi initiatief van bewoners. Tegelijkertijd biedt het voor ons als gemeente de kans om de bomen die elders in de stad moesten verdwijnen hier te compenseren.”

Vanaf december rijden er meer treinen van en naar het station Lammenschans. In de spitsuren gaan er dan vier intercity’s rijden.

Economie Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×