(Foto: Robbert Beurse).

Buurtbewoners Lammenschans verbaasd over plannen extra fietsenrekken

Buurtbewoners van station Leiden Lammenschans reageren verbaasd op de plannen van de gemeente Leiden en Prorail om 1.500 extra fietsparkeerplekken voor het station te realiseren.

Een overdekte fietsenstalling, die eveneens voor het station te vinden is, wordt sinds het beheer bij een private partij is belegd nauwelijks gebruikt. Toch komt deze stalling in de plannen van de gemeente niet voor. Onbegrijpelijk, vindt de buurt.

Wethouder Ashley North heeft aangekondigd in september met de buurtbewoners in gesprek te gaan over de rekken. North is echter niet van plan om grote aanpassingen aan het voorstel doen, zo waarschuwt hij vooraf.

“Dat er meer fietsenrekken moeten komen, helemaal goed, want op drukke dagen staan ze overal. Maar er staat daar een hele grote fietsenstalling (500 plekken) leeg. Als je die meeneemt in de plannen hoeven er buiten een stuk minder fietsenrekken bijgeplaatst te worden”, stelt buurtbewoonster Marianne Oosterop. Met Oosterop vinden veel buurtbewoners dat de gemeente het beheer van de stalling weer voor haar rekening moet nemen, zodat deze ingezet kan worden om het tekort aan fietsparkeerplekken op te lossen. De houding van de wethouder stelt Oosterop teleur: “GroenLinks had ik toch wel een stuk hoger op de democratische schaal zitten. Jammer dat er zo weinig inspraak voor de buurt is.”

Overdekte stalling
De overdekte fietsenstalling bij station Leiden Lammenschans is twintig jaar geleden voor een miljoen gulden gebouwd. Tot 2017 werd deze beheerd door de gemeente Leiden. Re-integratie bureau DZB leverde het personeel. De medewerkers van DZB hielden toezicht en openden een kleine fietswerkplaats. “De stalling stond toen dag in dag uit helemaal vol”, herinnert Oosterop zich. In 2017 legde de gemeente het beheer van de fietsenstalling bij een private partij. Voortaan was de stalling alleen nog toegankelijk voor abonnementhouders die door middel van een pasje in-en-uit konden lopen. De toezichthouders en werkplaats verdwenen, de parkeertarieven gingen omhoog. Dit leidde tot een grote afname van het gebruik van de stalling. Het aantal fietsen dat buiten geparkeerd werd nam als gevolg flink toe.

Leiden Fietsenstalling Lammenschans


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×