Impressie van de Lammermarktgarage.

ANWB test parkeergarages: Lammermarkt in top 3, Breestraat bungelt onderaan

Met een eindoordeel van 8,5 staat de parkeergarage aan de Lammermarkt op de derde plaats in de ANWB Test parkeergarages 2020. De ANWB heeft 40 parkeergarages getest in 20 steden in Nederland. Dat de verschillen tussen de garages groot zijn, blijkt uit het eindoordeel over de Breestraatgarage boven de Hoogvliet. Die kreeg van het testpanel een 2,5 en is daarmee derde in de onderste regionen.

De ANWB onderzocht verschillende aspecten van de parkeergarages, zoals onder andere de grootte van de vakken, manier van parkeren, aantal gehandicaptenplaatsen, obstakels, hellingen, laadpunten, tarieven en sfeer. Ook is de veiligheid voor voetgangers beoordeeld,  het aantal en ligging van mindervalidenplekken en is er kritisch gekeken naar de bereikbaarheid van de in- en uitrit.

Het oordeel van de test over de twee Leidse garages loopt flink uiteen. De Breestraatgarage is een ouderwetse, typische jaren ’80 garage met smalle, steile taluds tussen de tochtige etages, onhandig geplaatste pilaren en smalle parkeervakken. Een schril contrast met het ‘parkeerparadijs’ (2017) aan de Lammermarkt en met brede parkeervakken ‘onder een hoek’, amper obstakels zoals pilaren, met brede en flauwe taluds en een prettige sfeer.

Smalste vakken
Met vijftien parkeerplekken voor mindervaliden scoort de Lammermarktgarage relatief gezien het hoogst van alle garages uit de test. Dit geldt ook voor de acht laadpunten voor elektrische auto’s. Toch heeft de ANWB ook nog wel een puntje van kritiek op de Lammermarktgarage. In de conclusie van het onderzoek noemt de ANWB de twee vluchtwegen in de twintig meter diepe garage niet ideaal. Dit ‘kost’ de garage volgens een voetnoot van het testpanel een halve punt op het eindoordeel.

In de Lammermarktgarage kost een uur parkeren 2,80 euro, een dagkaart 20 euro. Een uur parkeren in de Breestraatgarage kost 2,40 euro met een dagtarief van 16 euro. En dan staat de auto in die laatste garage volgens de ANWB op een van de smalste vakken uit de test: tussen 2 pilaren zijn drie vakken gepropt in zes meter; dat is twee meter per vak voor een auto.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×