Werklozenbankje Leiden. (Foto: Wikicommons).

Minder vacatures voor administratieve functies, toename WW-uitkeringen

Na twee maanden van daling nam het aantal werkeloosheidsuitkeringen in Holland Rijnland in oktober weer licht toe. Landelijk bleef dit aantal praktisch onveranderd. Van alle WW-uitkeringen in de regio gaat bijna een kwart naar werkzoekenden met een bedrijfseconomisch of administratief beroep. Het aantal vacatures in die sector daalde met dertig procent waardoor het daar moeilijker is om werk, vooral op lager beroepsniveau.

Eind oktober verstrekte het UWV in Holland Rijnland in totaal 7.679 WW-uitkeringen. Dat waren er 95 (1,3 procent) meer dan een maand eerder. Een kwart van alle WW-uitkeringen (1.741) komt voor rekening van werkzoekenden met een bedrijfseconomisch of administratief beroep. “Door de toenemende digitalisering staat deze beroepsgroep de afgelopen jaren al flink onder druk”, vertelt Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur UWV.

Veel administratieve banen zijn al permanent geschrapt, weet Verduijn. “De coronacrisis zorgt ervoor dat deze posities nog eens extra onder een vergrootglas komen te liggen. Werkgevers zijn gedwongen opnieuw na te denken over de vraag of ondersteunend werk echt door een aparte administratieve kracht moet worden gedaan, of dat taken en werkzaamheden op een andere manier ingevuld kunnen worden.”

Overstapberoepen
Het UWV merkt op dat naast de gebruikelijke seizoenseffecten ook de op 13 oktober afgekondigde horecasluiting direct gevolgen had voor de regionale WW-ontwikkeling. Ten opzichte van september 2019 groeide het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland met 22,9 procent. Dit stijgingspercentage ligt boven het Nederlands gemiddelde van 19,2 procent. De stijging is ook merkbaar in de sectoren horeca & catering (plus 14,9 procent), vervoer & logistiek (plus 8,3 procent) en voeding- en genotmiddelenindustrie (plus 8,2 procent).

Werkzoekenden met een administratief beroep vergroten hun kansen op werk als zij hun horizon verbreden en ook kijken naar vacatures voor andere functies, laat het UWV weten. In de publicatie ‘Overstapberoepen‘ kunnen mensen inspiratie opdoen. Als voorbeelden van kansrijke overstapberoepen in de regio noemt Verduijn: commercieel medewerker binnendienst, logistiek & voorraadmedewerker of ICT-helpdeskmedewerker. “Werkenden en werkzoekenden die een carrière-switch overwegen, kunnen voor ondersteuning en begeleiding terecht bij ons regionale Leerwerkloket,” zegt Verduijn.

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×