Govert de Kok van Bioscopen Leiden in de foyer van de oudste bioscoop van Leiden: Trianon aan de Breestraat. (Foto: Gerry van Bakel).

Week van de Ondernemer: 'Weer met beide voeten op de grond gezet'

De vlag kan uit aan Breestraat 31, waar de oudste bioscoop van Leiden is gehuisvest: Trianon. In het voorjaar moesten de bioscopen al een paar maanden dicht, daarna open met weinig publiek en de afgelopen twee weken weer op slot. “Blij dat we weer kunnen doen waarvoor we er zijn: films vertonen.”

Govert de Kok noemt zichzelf een optimist. Dat moet je ook zijn als ondernemer, vindt hij. “Mijn compagnon en ik zijn opgevoed door Jan Boer. Hij heeft ons geleerd conservatief te zijn. Op financieel gebied. Daarom hebben we altijd veel gespaard en hebben we nu een buffer. Bioscopen Leiden is een robuust bedrijf. Ik zou niet weten wat ik voor tips aan andere ondernemers zou moeten geven. Dat zou suggereren dat ik meer weet dan zij.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Govert de Kok van Bioscopen Leiden over ondernemen tijdens de coronawinter.

Vorig jaar draaide Bioscopen Leiden een topjaar. “We hadden 430.000 bezoekers. Maar in een stad als Leiden, die ook een regiofunctie heeft zou je wel op 700.000 moeten zitten. Als ik kijk naar vergelijkbare steden, en dan heb ik het niet over Den Haag en Amsterdam, maar Haarlem, Arnhem en Amersfoort, dan hebben we nog wat in te halen.”

Ambitieus
Die inhaalslag hopen Gideon Boer en Govert de Kok te maken met het nieuwe Kijkhuis dat aan de Lammermarkt moet komen en de megabioscoop De Geus. De plannen gaan onverminderd voort, ondanks de coronacrisis. “De nieuwe bioscoop is er pas als Boer het eerste kaartje heeft doorgescheurd, tot die tijd zijn het alleen maar plannen. We hebben al eerder een datum genoemd. Maar ik hoop dat we over twee jaar in het nieuwe Kijkhuis een interview kunnen geven.”

De plannen voor de grote bioscoop aan het Stationsplein zijn wat gecompliceerder, aldus De Kok. “Daaronder komt een parkeergarage en bovenop een woontoren. We zijn nog bezig met de omgevingsvergunningen. Dus daarvan zou ik eerder zeggen dat het over vier jaar wellicht klaar is. Mensen roepen dan wel eens: jullie zijn zo ambitieus. Maar ik denk dat er ook in de toekomst behoefte zal zijn aan de collectieve beleving van het kijken naar film in een bioscoop.”

Wat deze crisis duidelijk maakt, volgens De Kok, is dat mensen zo’n behoeft hebben aan een collectieve beleving. “Ik mis samen naar een concert gaan, naar een voetbalwedstrijd in een vol stadion en dat zie ik ook bij anderen. We hebben lang gedacht dat bioscopen bestaansrecht hadden omdat we het grote doek hebben, het betere geluid. Maar ik denk dat het belangrijkste is dat je een ervaring deelt en niet alleen met degene met wie je naar de film gaat, maar met al die andere mensen in de bioscoopzaal.”

Een andere les die uit deze coronacrisis kan worden getrokken is een zekere nederigheid. De Kok: “Als je al naast je schoenen zou zijn gaan lopen – en dat is iets dat ik vermijd – dan ben je nu wel weer met beide voeten op de grond gezet. Ik zie deze crisis niet als een lakmoesproef voor de echte ondernemer. Iedereen probeert er het beste van te maken. Stel dat je net begonnen was met je bedrijf voor de coronacrisis en dat je al je spaargeld erin had gestopt. Wij hebben jaren kunnen sparen.”

‘Haast je’
De komende weken en maanden verwacht De Kok heel veel nieuwe films, zoals elk jaar wel tegen de kerst. En vanaf vandaag draait er ook weer een volledig aanbod. Hij is niet zo scheutig met tips, maar noemt wel een paar films uit verschillende genres die nu te bekijken zijn. “Wij proberen iedereen te bedienen, zoals met ‘The Secrets We Keep’, een wat engere film. Een echte actiefilm: Vanguard met Jackie Chan en ‘The Singing Club’. Dat zijn allemaal nieuwe films. Dus haast je naar de bioscoop.”

Cultuur Economie Leiden Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×