De testlocatie bij de Plesmanlaan in Leiden (Foto: Rob van Dullemen)

GGD: vanaf 1 december al test na vijf dagen quarantaine

Een lichtpuntje voor iedereen die in quarantaine moet na contact met een besmet persoon. Vanaf 1 december kan je je al na vijf dagen laten testen. Is de uitslag negatief, dan mag je stoppen met de quarantaine. Je kunt dan dus gewoon weer de deur uit.

Deze verandering was al door het kabinet aangekondigd, maar de GGD Hollands Midden geeft hem nu handen en voeten. En de kleine lettertjes zijn informatief, want ze geven ook duidelijk aan wat níét de bedoeling is.

Zonder klachten
Het algemene beleid blijft: geen coronatest zo lang je geen klachten hebt. Want zelfs de gevoelige PCR-test kan een besmetting in de eerste dagen niet vaststellen. Een negatief testresultaat kan dus een valse geruststelling zijn, die juist het risico vergroot dat er meer mensen besmet raken.

Maar vanaf 1 december is er dus één groep die zonder klachten toch welkom is in de teststraten. Dat zijn mensen in quarantaine, die vijf dagen geleden voor het laatst nauw contact hebben gehad met een besmet persoon. Want na vijf dagen is een besmetting wél te meten zijn, ook als je geen symptomen hebt.

Nu de testuitslagen vaak binnen 24 uur beschikbaar zijn, kan je bij een negatief resultaat dus al na zes dagen uit quarantaine – vier dagen eerder dan de standaardperiode van tien dagen.

“App uitzetten”
Die test na vijf dagen moet dan wel een officiële PCR-test zijn, benadrukt de GGD. Want zonder duidelijke klachten zijn de vaak commercieel aangeboden sneltests niet betrouwbaar, ook niet als er vijf of meer dagen na een mogelijke besmetting getest wordt.

De GGD heeft nog een tip die om te voorkomen dat mensen onnodig in quarantaine moeten: zet de corona-app uit in de teststraat! Anders is er een grote kans dat je diezelfde dag nog hoort dat je nauw contact had met een besmet persoon, en dus in quarantaine moet. Feitelijk ben je door alle maatregelen in de teststraat steeds veilig geweest, maar dat kan de app niet zien. Dus zet hem uit!

Feestdagen
De GGD meldt ook dat de nieuwe besmettingen de laatste week maar zeer licht gedaald zijn. De grote meerderheid (80 procent) van die besmettingen vindt nog steeds in huiselijke kring plaats. Beperking van het aantal bezoekers, en afstand houden tot die bezoekers, blijft daarom belangrijk – ook tijdens de feestdagen.

Toevallig werd vandaag landelijk wel het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 4 oktober gemeld. Maar over meerdere dagen gerekend is er sinds half november nauwelijks meer sprake van een daling.

Het RIVM gaf daarom gisteren aan dat versoepeling van de maatregelen in december steeds moeilijker voorstelbaar wordt. En volgens RTL heeft minister Hugo de Jonge vandaag zelfs gezegd dat de gedeeltelijke lockdown zeker tot half januari zal duren.

Volgens de NOS kijkt het Outbreak Management Team nu zelfs naar een extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Die zou neerkomen om een week verlenging van de kerstvakantie.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”. De research is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×