Carbid. (Foto:Wiki Commons, Rasbak).

Zoeterwoudenaren vrezen verbod op carbidschieten

Het landelijk verbod op vuurwerk heeft de plattelandstraditie van carbidschieten ineens heel hip gemaakt. Zozeer dat lokale overheden vrezen voor ongelukken en het gebruik willen verbieden. Een groep Zoeterwoudenaren vreest echter dat ook hun traditie daardoor binnenkort verdwijnt. Vanavond vergadert de gemeenteraad over een mogelijk verbod.

Voor veel families in het buitengebied van Zoeterwoude is carbidschieten op oudjaarsdag al jarenlang een populair alternatief voor het afsteken van vuurwerk. In een afgesloten melkbus reageren carbid en water met elkaar tot het explosieve gas ethyn. Als het gas wordt aangestoken, ontploft het met een luide knal.

Als gevolg van de oplaaiende discussies over de gevaren van knalvuurwerk en de toegenomen druk om vuurwerk te verbieden, steeg carbidschieten de afgelopen jaren in populariteit. Het schieten is echter niet ongevaarlijk en zorgt geregeld voor overlast, ook in een agrarische gemeente als Zoeterwoude.

Gehoorbescherming
Ronald Straathof woont in het buitengebied van het dorp. Hij was in 2000 een van de eersten die met carbidschieten begon. “Wij zaten met een kleine vriendengroep bij jongerencentrum Utopia. Met carbid uit Drenthe, want het was toen nog heel moeilijk te verkrijgen, en wat oude melkbussen gingen we op het parkeerterreintje van de gemeente carbidschieten”, vertelt hij. Straathof zag de animo voor carbidschieten groeien. “Naast onze vriendengroep stak er nog wel eens iemand thuis wat af, maar daar bleef het bij. Nu zie je, bij wijze van spreken, op elke hoek dat ze aan het carbidschieten zijn.”

Robbert Beurse in gesprek met carbidschieter van het eerste uur Ronald Straathof.

Of carbidschieten verboden moet worden in Zoeterwoude weet Straathof niet. “Ik zit er dubbel in. Aan de ene kant denk ik: ‘mag de jeugd dan helemaal niks meer?’, maar aan de andere kant vliegen de knallen je om de oren. Het wordt misschien een beetje veel.” Tegenstanders die beweren dat carbidschieten gevaarlijk is, treffen in Straathof een verkeerde. “Je hebt een ontploffing en de dop of bal kan maar een kant op. Als je gehoorbescherming draagt en niet voor die bus gaat staan, kan het niet veel kwaad. Gewoon je verstand gebruiken.”

Nieuwe burgemeester
Zoeterwoude heeft nog geen besluit genomen over een mogelijk verbod op carbidschieten, daarover wordt vanavond gesproken in de gemeenteraad. Eind 2017 stond de kwestie echter ook al op de politieke agenda. Toen haalde het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om carbidschieten te verbieden onvoldoende steun in de gemeenteraad. De wethouder wist de raadsleden onvoldoende uit te leggen hoe dit verbod gehandhaafd zou worden. “Politie Hollands Midden heeft met oud en nieuw wel wat beters te doen dan door het buitengebied van Zoeterwoude te rijden om carbidschieters op de bon te slingeren”, stelde een raadslid toen.

Koeien mogen best een paar keer schrikken van een knal

Vorig jaar was carbid weer nieuws in Zoeterwoude, toen werden ’s nachts tien melkbussen van ’t Geertje ’s van het terrein gestolen. Na oproepen via diverse media zijn de bussen korte tijd later teruggevonden. Ondanks dat de daders nooit zijn achterhaald, vermoedde de politie dat het de bussen voor carbidschieten gebruikt zouden gaan worden.

Anno 2020 lopen de meningen in het dorp en de buitengebieden uiteen. Hondenbezitters vinden al dat geknal zielig voor hun huisdier, enkele veehouders denken er net zo over, terwijl anderen juist vinden dat de koeien ‘best een paar keer mogen schrikken van een knal’. Oud-burgemeester Liesbeth Bloemen heeft carbidschieten nooit verboden en kwam elk jaar wel even kijken en luisteren. Het is nu wachten op een besluit van de nieuwe burgemeester en de gemeenteraad.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×