De Covid-afdeling van het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen).

Coronacijfers: ook deze week weinig daling

Het aantal besmettingen met het coronavirus wil nog steeds niet echt dalen. Vandaag meldde het RIVM 5790 nieuwe gevallen: bijna 1300 meer dan gisteren en ook ruim boven het gemiddelde van de laatste twee weken. Het kabinet durft voor de kerstdagen nog geen versoepeling van de ‘gedeeltelijke lockdown’ aan te kondigen.

Nu de week vijf dagen oud is, is al duidelijk dat het totale aantal besmettingen tot en met zondag hoogstens 10 procent daalt. Die daling zou wekelijks wel 35 procent moeten zijn om met kerst veilig te kunnen versoepelen.

In de Leidse regio en in de grotere GGD-regio Hollands Midden dalen de nieuw gevonden besmettingen iets harder (ongeveer 15 procent), maar ook hier is het besmettingsniveau nog drie keer zo hoog als de gewenste 50 per honderdduizend inwoners per week.

Meer sterfte
De ziekenhuisopnames blijven landelijk licht dalen. Maar het aantal sterfgevallen door de ziekte Covid-19 laat voor het eerst in drie weken weer een duidelijke toename zien. Vorige week werden er landelijk 412 overlijdens geregistreerd, nu gaat dat aantal richting 500. Een stijging met een kwart. De toenemende sterfte hangt samen met het feit dat recent meer ouderen besmet zijn geraakt.

In onze GGD-regio Hollands Midden is er deze week een piek te zien in de ziekenhuisopnames én in het aantal sterfgevallen. Dat laatste cijfer schommelde de laatste weken rond de 25 doden, maar nu is dat aantal al na vijf dagen gepasseerd. Als de trend doorzet wordt een nieuwe piek van 35 sterfgevallen neergezet.

Bij dit alles zijn er grote verschillen tussen gemeentes te zien. In onze GGD-regio vallen Gouda, de Krimpenerwaard, Alphen en Katwijk de laatste weken op door relatief veel sterfgevallen. Ook deze week is dat weer zo, met tot nu toe 6, 5, 4 en 3 mensen die aan het coronavirus zijn overleden.

In Leiden en directe omgeving zijn er deze week nog weinig sterfgevallen: twee in Leiden en de andere in Oegstgeest en Voorschoten. Wel telt de stad Leiden weer iets meer ziekenhuisopnames. Het zijn er tot nu toe 5, tegen een aantal van 3 in de volledige vorige week.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”. De research hiervoor wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

 

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×