Aan tafel bij inloophuis Scarabee. (Foto: Mariët Overdiep).

Inloophuis voor kankerpatiënten heeft het moeilijk in coronatijd

Tijdens coronatijd zijn de inloophuizen voor kankerpatiënten in zwaar weer terecht gekomen. De huizen zijn in grote mate afhankelijk van sponsoren, maar veel sponsoractiviteiten liggen stil. In de huizen kun je normaal gewoon binnenlopen voor koffie, met lotgenoten praten of activiteiten ondernemen. Door corona zijn veel activiteiten stilgelegd en zijn sommige huizen zelfs dicht.

Een gemis voor de gasten, want de meesten zijn zeer gehecht aan hun bezoeken aan de inloophuizen. Anja Buitelaar werd dit jaar overvallen door kanker en kwam wekelijks bij Scarabee in Leiden. “Ik heb hele lieve vrienden en een hele lieve familie, maar zij kunnen niet echt begrijpen hoe het voelt dat je misschien wel dood gaat. Dat kunnen de lotgenoten hier wel. Ook de gastvrouwen hebben vaak op een of andere manier met kanker te maken gehad.”

Scarabee probeert zoveel mogelijk activiteiten online te organiseren. Gastvrouw Fanina Luiten: “Mediteren en dat soort dingen kunnen wel online, verder proberen we zoveel mogelijk telefonisch contact met de mensen te houden.” Zo heeft Anja een eigen buddy van Scarabee met wie ze wekelijks belt. “Maar het voelt toch anders dan gewoon binnenlopen voor een kop koffie.”

Afscheid
Net als buurthuizen en bibliotheken moesten inloophuizen de afgelopen weken helemaal dicht. Mondjesmaat gaan nu de deuren weer open. Maar bij Scarabee zijn ze nog heel voorzichtig met het toelaten van mensen. Activiteiten en inlopen gaan op afspraak. Anja: “Wij zijn natuurlijk allemaal heel kwetsbaar.”

Scarabee was tot nu toe financieel gezond met een subsidie van de gemeente Leiden en inkomsten uit sponsoracties. Maar door corona zijn die laatste inkomsten weggevallen. Penningmeester Gabrie Lansbergen heeft er hoofdbrekens van. “We leven nu van het geld dat uit een actie van KWF kankerbestrijding komt, speciaal voor de inloophuizen in Nederland. Maar we hebben wel afscheid moeten nemen van één van de betaalde coördinatoren.”

Scarabee heeft aan vaste lasten voor het pand en voor de coördinatoren zo’n 55.000 euro op jaarbasis nodig. De gemeente Leiden subsidieert 10.000 euro per jaar. Omdat Scarabee ook mensen ontvangt uit de buurgemeenten hoopt Lansbergen op subsidie van die gemeenten. “Katwijk heeft voor volgend jaar 5.000 euro toegezegd, ik hoop nu op de andere gemeenten. Het moet toch mogelijk zijn om ons met al die gemeenten samen drijvend te houden in coronatijd.”

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×