Organisator Frank Ruesink spreekt de circa driehonderd aanwezigen toe. (Foto's : Chris de Waard).

300 mensen demonstreren tegen coronamaatregelen en vaccinaties

“Vanaf dinsdag leven we in een ‘medische dictatuur’.” De uitspraken die vanaf het podium op de Lammermarkt worden gedaan, liegen er niet om. Het plein wordt deze zondagmiddag ingenomen door circa driehonderd demonstranten die zijn afgekomen op de oproep van de organisatie ‘Voor Vrijheid’ van Frank Ruesink. Zijn beweging roept op tegen het zogenaamd verplicht vaccineren tegen corona en ook tegen de anderhalvemetersamenleving.

“Ik krijg het niet uit mijn mond om jullie te vragen anderhalve meter afstand van elkaar te houden”, roept Ruesink in de microfoon. “Maar we kunnen wel met z’n allen het plein helemaal vullen.” Schoorvoetend geeft een deel van de aanwezigen gehoor aan dat verzoek. Het dient twee doelen. Ten eerste voorkomen dat de manifestatie alsnog wordt verboden. “We hebben te horen gekregen dat de politie na twee waarschuwingen zal optreden.” Ook richting de ‘mainstream media’ is een gevuld plein volgens de organisatie van belang. “De NOS probeert ons keer op keer weg te zetten als een handjevol wappies.”

De ene spreker na de andere komt vanaf het podium aan het woord. Ook de nog jonge kinderen van de actievoerders worden ingezet. “De restaurants moeten weer open”, vindt de elfjarige Marlijn. Een trotse moeder mag daarna nog wat zeggen. Dan is het tijd voor een bekende Leidenaar. 3 Oktoberdirigent Wim de Ru betreedt het podium.  Hij blijkt niks te moeten hebben van mondkapjes en ook het advies om niet te zingen vindt de muziekleraar van BplusC belachelijk.

Hij heeft eigenhandig het Leids Volkslied herschreven en dus klinkt het even later uit een paar honderd monden, op de toezicht houdende agenten na, draagt niemand een mondkapje. “Wij in Leiden respecteren, ieders mensen vrije wil. Zij aan Zij, ja leven wij samen, spreken ons uit en zijn niet stil.” En “Zelf beslissen prik of niet, onderdrukking past ons niet”, zingen de demonstranten. Dat laatste is overigens een aanname, er is geen sprake van verplichting bij vaccinatie.

De actie van De Ru wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen, zo blijkt uit tal van reacties op onder meer Facebook. Dat geldt ook voor de herschreven Sinterklaasliedjes waarbij De Ru voorging. “In maart kwam corona uit China hier aan. Er was heel veel angst en wij zagen het aan. Drie weken lock down leek een heel goed idee. Een ieder wou helpen en deed dus eerst mee. Drie oktober geschrapt en heel Leiden zat stuk. Geen optocht, geen kermis, wel hutspot/klapstuk. Geen koorzang, wel haring, en slap wittebrood. Een breuk in de traditie, de prijs is heel groot.”

Rustig verloop
Na afloop constateert burgemeester Lenferink tevreden dat de manifestatie ‘redelijk netjes’ is verlopen. Dat er geen mondkapjes werden gedragen, was geen voorwaarde die aan de bijeenkomst was gesteld. “Mondkapjes zijn nog nergens verplicht. Vanaf dinsdag wel binnen in publieke ruimtes”.

Morgen wordt de tijdelijke coronawet van kracht. Die vervangt de noodverordeningen op basis waarvan de veiligheidsregio’s tot nu toe maatregelen namen om de coronacrisis te bezweren. Belangrijke maatregel in de nieuwe wet is de mondkapjesplicht. Per 1 december is het dragen daarvan voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels. De boete bij overtreding bedraagt 95 euro.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×