In de bescheiden keuken van speeltuin Westerkwartier maken vrijwilligers een lekkere maaltijd voor weinig geld. (Foto's: Gerry van Bakel).

Buurtgenoten koken voor buurtgenoten

Rijst met wortel en doperwten, daar bovenop gebakken amandelen en een salade van tomaat, komkommer en sla erbij. In de bescheiden keuken van speeltuin Westerkwartier is hard gewerkt om de eerste afhaalmaaltijden voor en door buurtbewoners in Leiden-Zuidwest tot een succes te maken.

Chefkok Mahmoed en zijn vrouw zwaaiden zaterdag 28 november de scepter of liever gezegd de pollepel in de pop-up variant van de Wereldkeuken. Voor de coronacrisis was er in de Buurtontmoetingsplek (BOP) in woonzorgcentrum Rijn en Vliet elke week een kook- en eetbijeenkomst onder die noemer. Sociaal werker Marlies Tiepel probeert dat idee nu nieuw leven in te blazen vanuit de BOP aan de Willem Klooslaan, het hoofdkwartier van BuZz Leiden.

Niet groot
De Wereldkeuken draaide om koken met recepten uit de landen waar de verschillende wijkbewoners oorspronkelijk vandaan kwamen. Een manier om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Maar het concept van eerst samen koken, daarna samen eten, is niet vanzelfsprekend in tijden van corona. Daarom is nu gekozen voor aan afhaalvariant.

De BOP zelf heeft geen keuken waar gekookt kan worden en dus is er gezocht naar een andere locatie. Die werd gevonden in de speeltuin het Westerkwartier in de Ten Katestraat. De keuken daar is ook niet groot, maar het was-en snijwerk dat vele handen vergt, kan ook in het zaaltje ernaast worden gedaan.

Op is op
Voor het organiseren van de kookploeg wordt een beroep gedaan op het Leids Steunloket Migranten. Vanaf 13.00 uur begint het voorbereiden: het wassen van de rijst en het snijden van de groente. Daarna kunnen de pannen op het vuur. Om 15.00 uur is alles gereed en kan de keukenploeg even uitrusten en zelf wat eten.

Rayan Younis van het Leids Steunloket Migranten is blij met de samenwerking tussen BuZz Leiden, Speeltuin Westekwartier en zijn organisatie. “We zijn op 5 november om de tafel gegaan om afspraken te maken. We hebben gezegd we beginnen met dertig maaltijden en op is op. Het is de eerste keer, een soort proeftuin.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rayan Younis van Leids Steunloket Migranten over de afhaalmaaltijden in Leiden-Zuidwest.

Daarna is het tijd om de bakjes te vullen voor de klanten. Deze eerste keer is er gekozen voor dertig maaltijden. Vooraf zijn er wel veel likes uitgedeeld bij het bericht op Facebook maar concrete reserveringen zijn er niet gemaakt. Voor de keukenploeg blijft het spannend of er om 16.00 uur klanten zullen komen. De maaltijd kost slechts 3 euro, dus aan de prijs kan het niet liggen.

Uiteindelijk worden niet alle maaltijden verkocht. Maar volgende zaterdag wordt er weer gekookt. Dan staat Kefayat in de keuken, geassisteerd door Lolita en Jaap. Afhaal is wederom mogelijk vanaf 16.00 uur. Een maaltijd koste 3 euro en er kan alleen contant betaald worden.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×