De Haarlemmerstraat was druk, maar niet té vol, zegt de gemeente. (Foto: Rob van Dullemen).

Centrummanager Gijs Holla: 'Ik maak me zorgen om de decembermaand'

In verschillende steden was het dit weekend druk door koopjesjagers rondom Black Friday. Zaterdag riep de gemeente Leiden op om niet meer naar het centrum te komen. De grote decemberdrukte moet nog komen en dat baart centrummanager Gijs Holla zorgen.

“Wij hebben met de gemeente afspraken gemaakt over drukte in de stad. Als er een bepaald aantal mensen per kwartier door de winkelstraat loopt, en het worden er te veel, dan communiceren we: ‘Kom niet meer naar de binnenstad’. Dat was zaterdag een korte periode het geval”, vertelt Holla aan mediapartner Omroep West. Na de oproep kleurde de kaart weer oranje. “Dan is het gewoon veilig en kan je op anderhalve meter afstand prima winkelen.” De drukte in het centrum van Leiden wordt gemeten met de druktekaart. Bezoekers kunnen deze raadplegen via leidenopen.nl.

Black Friday zit er op, maar aankomende zaterdag is het 5 december en daarna gaan we richting kerst. Dus de drukte is voorlopig nog niet voorbij, vreest Holla. “Ik maak me zeker zorgen om de decembermaand. Daarom hebben we in een hele smalle winkelstraat, waar veel mensen lopen, eenrichtingsverkeer ingesteld. En we hebben een campagne op de buitenreclame met: Kom op andere momenten dan de zaterdagmiddag naar de stad voor je inkopen.”

Zorgen om ondernemers
Holla maakt zich niet alleen zorgen om de volle winkelstraten en de verspreiding van het coronavirus. “Ik maak me ook zorgen om de ondernemers. Dit zijn normaal gesproken de weken waarin het geld wordt verdiend. En het was zaterdag druk, maar in vergelijking met vorig jaar was het veel en veel rustiger. Vandaar de oproep: Kom naar de binnenstad, maar niet op zaterdagmiddag.”

Enerzijds het voorkomen van drukte en anderzijds het ondersteunen van ondernemers maakt het een lastige situatie.  “Wij zoeken precies de balans, dat het én veilig blijft en dat de ondernemers zo’n mooi mogelijke omzet hebben.”

Zaterdag waarschuwde de gemeent voor de grote drukte in de Leidse binnenstad. (Foto’s: Rob van Dullemen)

Doseren
De gemeente laat in een reactie weten dat de stad niet té druk was afgelopen weekend en dat er daarom geen maatregelen zijn getroffen. Als de drukte de komende dagen wel weer toeneemt, gaat de gemeente de toegang verder doseren. Het sluiten van winkels is voorlopig niet aan de orde.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×