(Foto: Rob van Dullemen)

Mondkapjes vanaf vandaag verplicht

Het dragen van een mondkapje is vanaf vandaag verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Een mondkapje vervangt niet de andere maatregelen. De anderhalve meter maatregel en het advies om drukke plekken te vermijden blijven van kracht . Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 95 euro.

De verplichting geldt niet voor besloten gebouwen. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst zoals in kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Daar zijn mondkapjes niet verplicht door de overheid. Organisaties of ondernemers kunnen wel zelf bepalen of ze een mondkapje adviseren.

Uitzonderingen
Een uitzondering voor het dragen van een mondkapje geldt voor mensen die vanwege hun zichtbare of onzichtbare beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Dit geldt ook voor personen die ‘ernstig ontregeld’ raken bij het dragen van een mondkapje. Het is niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben. Winkeliers en handhavers moeten redelijk omgaan met deze groep mensen. De beperkingen zijn soms onzichtbaar.

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar. Hoewel kinderen een minder grote rol bij de verspreiding van COVID-19 spelen dan volwassenen, geldt: hoe ouder het kind, hoe groter de rol bij de verspreiding van het virus is. Daarom geldt het dringende mondkapjesadvies ook voor kinderen vanaf 13 jaar.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×