Het aantal positieve tests daalt maar langzaam (Foto: Omroep West)

Coronacijfers: daling in Leiden zet door, landelijk blijven ze hoog

De kans op een flinke versoepeling van de coronamaatregelen rond de kerstdagen is deze week weer kleiner geworden. Landelijk daalt het aantal nieuw gevonden besmettingen nauwelijks. Ook de sterftecijfers liggen maar tien procent lager dan twee weken geleden. In Leiden en directe omgeving zet de daling wel door. Alleen in Leiderdorp blijft de besmettingsgraad aan de hoge kant.

Gisteren meldde het RIVM landelijk 5.641 nieuwe besmettingen, het hoogste cijfer sinds een week. Omdat de cijfers sterk schommelen, kijken experts steeds naar de trend over meerdere dagen. Maar ook dan ziet het er niet goed uit. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 5.012 gevallen. Dat is maar 10 procent lager dan drie weken geleden.

Vanaf nu zou een daling met 50 tot 70 procent nodig zijn voor de terugkeer naar een soepel regime zoals dat in september nog gold. Als Mark Rutte komende dinsdag op zijn persconferentie het volk dus iets positiefs voor de Kerst wil meegeven, zal het hooguit om een symbolische versoepeling gaan. In andere Europese landen mag je straks bijvoorbeeld net wat meer vrienden thuis uitnodigen – maar dan ook alleen met de kerstdagen.

Regio
Vanaf het hoogtepunt van de tweede coronagolf, eind oktober, is het landelijke aantal besmettingen per week nu praktisch gehalveerd. Daarbij zijn er grote verschillen per stad en regio. In Den Haag en Rotterdam daalden de cijfers in vijf weken met 70 procent, in Gouda ging de daling nog niet half zo snel.

De laatste twee weken stagneert de landelijke daling dus. Maar in Leiden en directe omgeving zette hij nog wat sterker door. Alleen in Leiderdorp willen de cijfers al vier weken lang niet omlaag. Het is nu de enige gemeente in de regio met wekelijks meer dan het landelijke gemiddelde van 200 gevallen per honderdduizend inwoners. In Leiden komt dat cijfer al onder de 150.

In het Groene Hart zijn nog wel hardnekkige besmettingshaarden te vinden. Gouda is de belangrijkste, met al wekenlang meer dan 300 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Ook Waddinxveen en Bodegraven hebben met cijfers boven de 250 een hogere besmettingsgraad dan Amsterdam en Rotterdam.

Opnames
Intussen zijn de nieuwe ziekenhuisopnames we over hun hoogtepunt heen. Sinds de piek van eind oktober zijn ze nu bijna gehalveerd, naar gemiddeld 150 opnames per dag. Die daling werkt ook door in het aantal bezette bedden.

Op de verpleegafdelingen waren dat er gisteren 1575, ruim duizend minder dan een maand geleden. En langzaam wordt het ook wat rustiger op de intensive care: na een piek van 612 bezette ic-bedden kwam dat aantal gisteren op 458.

In onze regio werden tot en met donderdag nog heel weinig nieuwe opnames gemeld. Tot nu toe gaat het om 10 gevallen, terwijl het totaal vorige week op 36 uitkwam. De sterftecijfers (nu pas 7, vorige week 30) zien er al even gunstig. Maar omdat deze gegevens niet altijd dagelijks verwerkt worden, kunnen ze sterk schommelen. Van een sterk dalende trend kunnen we dus nog niet spreken.

Risico’s
Intussen neemt wel de druk op het kabinet toe om met de kerstdagen te versoepelen. Maar er is weinig kans dat het Outbreak Management Team (OMT) hierover positief zal adviseren. Men kijkt daarvoor niet alleen naar het aantal positieve tests, omdat er dan een ‘straf’ zou staan op massaal testen. Dat was ook wat Donald Trump meermalen beweerde: wij vinden zoveel besmettingen omdat wij zo fantastisch veel testen.

Het OMT kijkt ook naar het percentage positieve tests (ligt nog boven de 10, zou ver onder de 5 moeten komen), het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames en het aantal IC-opnames. Dat laatste cijfer zou landelijk 7 per dag mogen zijn. De laatste dagen zijn het er gemiddeld 23, dus ruim drie keer zo hoog.

In de VS zijn intussen de risico’s te zien van een ruime versoepeling tijdens de feestdagen. Met Thanksgivings hebben de Amerikanen elkaar massaal opgezocht. Nu, tien dagen later, lijdt dat tot dagelijkse recordaantallen nieuwe besmettingen en coronadoden. Dat laatste cijfer gaat nu richting de 3.000, wat dan dagelijks even veel is als het totale aantal doden door de aanslagen van ‘nine eleven‘.

Dit bericht past binnen het project “De Coronamarathon”. De research ervoor is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×