(Foto's: Chris de Waard).

Hooigracht kleurt langzaam weer groen

Nadat voorafgaand aan de herinrichting van de Hooigracht alle bomen in de straat waren gekapt, was het er maandenlang maar een kale boel. Tot vandaag. De gemeente is voortvarend begonnen met het planten van tientallen bomen. Geen minisprietjes die er een mensenleven over doen om op hoogte te komen, maar bomen met al flink uit de kluiten gewassen stammen van een meter of zes hoog. Het zijn iepen. Die groeien minder breed uit, waardoor ze volgens de gemeente beter bij de woonstraat passen.

Een jaar geleden werden de circa veertig bomen die aan weerszijden van de Hooigracht stonden een voor een omgezaagd. Nu de straat van gevel tot gevel opnieuw is aangelegd, keert ook het groen terug. Zestig bomen zet de gemeente terug. Dat zijn er niet alleen meer dan er eerder noodgedwongen verdwenen, maar het resultaat is ook biodiverser. De bomen die nu worden geplant zijn weliswaar allemaal iepen, maar wel van verschillende soorten. Het gaat om de Ulmus ‘Clusius’, ‘Columella’, ‘Dodoens’, ‘Lobel’ en ‘Plantijn’ zoals de Latijnse namen van de verschillende soorten luiden. Die variatie moet ook boomziektes tegengaan.

Duurzaamheid Leiden Centrumroute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×