(Foto: Gemeente Leiden).

Leiden zet stap naar klimaatneutrale stadsdistributie

Wethouder Ashley North heeft deze week het Convenant Stedelijke Distributie 071 ondertekend. Dat deed hij samen met zeven brancheorganisaties: Transport en Logistiek Nederland, Evofenedex, Techniek Nederland, VNO NCW Rijnland, Horeca Nederland afdeling Leiden, Centrummanagement Leiden en Stichting Ondernemend Leiden. Met dit convenant willen de partijen ervoor zorgen dat in 2025 de stadsdistributie geen milieuvervuiling meer oplevert.

In Leiden komt één derde van de uitstoot van roet door vrachtvervoer. Daarom kan een verandering in deze sector een grote stap zijn naar schonere lucht. North ziet in dat het nodig is om de huidige manieren van transport in de stad drastisch te veranderen: “Om ervoor te zorgen dat onze historische binnenstad nu en straks een fijne, aantrekkelijke en economisch bloeiende plek blijft, moeten we actie ondernemen.”

North ziet dat Leiden steeds drukker wordt en de ruimte die er is schaars. “We zien kansen om deze ruimte anders in te delen met meer ruimte voor de fiets, voetganger en groen, maar ook ruimte voor schone vervoersvormen. Ik ben trots op de ondernemers die samen met de gemeente op zoek gaan naar oplossingen. Zo bereiden we ons samen voor op de toekomst.”

Emissievrije zone
In Leiden zijn er al veel initiatieven om het vervoer in en naar de stad te verduurzamen. Zo kunnen klanten van winkels aan de Herenstraat en Doezastraat, onder het motto ‘bestel lokaal en klimaatneutraal’, hun bestellingen laten bezorgen door elektrische bakfietsen. Elektrische fietsen worden niet alleen gebruikt om pakketjes te bezorgen, maar ook om afval op te halen. De Inzamelhelden gaan langs bij Leidse ondernemingen en vervoeren hun afval vervolgens naar de rand van de stad. In de nabije toekomst kunnen vanaf daar boten van CityBarge het afval verder vervoeren naar een afvalhub.

Met de ondertekening van dit convenant gaan vanaf 1 januari 2021 een kernteam en twee werkgroepen aan de slag met de uiteindelijke inrichting van de klimaatneutrale stadsdistributie. Zij gaan zich richten op de ontwikkeling van goederenhubs en milieuvriendelijke voertuigen, en op de communicatie naar inwoners van Leiden.

Duurzaamheid Leiden Regio Zero Emissie Stadsdistributie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×