(Impressie: Gemeente Leiden).

Campagne voor referendum barst los: voor en tegenstanders zoeken de grens op

Het staat nog niet vast dat het Roomburgerparkreferendum er komt. Toch is er al een hevige strijd uitgebroken. Sinds maandag kunnen Leidenaren een steunbetuiging indienen voor het houden van het referendum. Bij het verzamelen van de benodigde 5.000 handtekeningen wordt het randje van de wet opgezocht. Tegenstanders gebruiken op hun beurt al hun middelen om te zorgen dat het referendum niet doorgaat.

Sinds het ophalen van handtekeningen voor het referendum is begonnen, gebeurt er veel. Zo deelt een groep voorstanders aanstaande zaterdag op de Lammermarkt ouderwets flyers uit. Een stapje verder gaat huisarts Jeroen Birnie die zijn patiënten gevraagd en ongevraagd een mail heeft gestuurd. “Dit gaat niet over uw persoonlijke gezondheid, maar over het publiek belang”, schrijft hij. Aan de andere kant heeft hockeyclub Roomburg haar leden opgeroepen om niet te teken voor de volksraadpleging. “We zien een stem voor het referendum als een stem tegen de jeugd.”

Urgenda
Met de herinrichting van het Roomburgerpark wil de gemeente onder meer een vierde kunstgrasveld aanleggen voor de hockeyclub. Het verloren groen wordt gecompenseerd in de directe omgeving. De plannen stuitten onder andere op verzet van de bewonersgroep ‘Vrienden van het Roomburgerpark’. Om de verandering van het park tegen te houden dienden zij een referendumverzoek in. Als er voor 17 januari 5.000 steunbetuigingen zijn zal het referendum tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden.

Opvallend in de strijd om de steunbetuigingen is de email van huisarts Jeroen Birnie. Daarin roept hij op om te stemmen voor de komst van het referendum. “Het gaat om verlies van openbaar groen. Mijn beroepscode als arts beveelt mij aan om in actie te komen.” Het is niet de eerste keer dat Birnie zich bemoeit met de herinrichting van het Roomburgerpark. In 2019 sprak hij over het voeren van een mogelijke rechtszaak zoals Urgenda die ook tegen de Staat heeft gevoerd.

Lastig
Diverse ontvangers zeggen tegen de redactie van Sleutelstad de email van hun huisarts niet op prijs te stellen. ‘Onprofessioneel’, ‘dubieus’ en ‘hij is de weg kwijt’, zijn enkele reacties. Of Birnie met de email iets doet wat niet mag, is moeilijk te zeggen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. “In het algemeen mag je een adressenbestand niet anders gebruiken dan waarvoor die bedoeld is. Of dat hier het geval is niet duidelijk”, zegt een woordvoerder. De Landelijke Huisartsenvereniging legt de verantwoordelijkheid bij de huisarts zelf. “Wij hebben er geen mening over, maar het is wel bijzonder.”

Zelf beroept Birnie zich op zijn rol als huisarts om te zorgen voor de volksgezondheid. “Ik moet mij inzetten als dat in gevaar komt”, zegt hij. De gedragsregels voor artsen bevestigen die gedachte: “Een arts moet zich actief moet opstellen in het signaleren van gezondheidsbedreigende factoren.” Birnie ontkent dat hij zijn patiënten er mee lastigvalt. “Alleen degenen die het willen, hebben een mail gehad.”

Jeugd
Ook Bas Pietersen, voorzitter van hockeyclub Roomburg, gebruikt zijn ledenbestand in de strijd om het referendum. Hij schrijft: “De kans bestaat dat jullie wordt gevraagd voor het organiseren van het referendum te stemmen. Als je hierop ingaat en het ondertekent, vergroot je de kans dat het er ook daadwerkelijk komt. Dat betekent dat iedere stemgerechtigde Leidenaar, ook diegene zonder betrokkenheid bij het park, zich mag uitspreken over het voor ons zo belangrijke vierde veld”, staat in de mail. “Aangezien het vooral voor de jeugd uit onze wijk veel mogelijkheden biedt, zien wij een stem voor het referendum als stem tegen de jeugd.”

Met de oproepen vanuit beide kampen lijkt de campagne volop te zijn losgebarsten. Nog voordat het zeker is of het referendum überhaupt doorgaat wordt het randje van het toelaatbare opgezocht. Het geeft maar aan hoe erg de herinrichting van het Roomburgerpark leeft in de stad. Dinsdagmiddag wordt duidelijk hoeveel steunbetuigingen het referendum tot dusver heeft ontvangen; dan wordt de eerste tussenstand bekend gemaakt.

Leiden Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×