Wethouder Yvonne van Delft te gast in de studio van Sleutelstad. (Archieffoto: Chris de Waard).

Economie-wethouder: 'De schroef wordt nog eens verschrikkelijk aangedraaid'

De lockdown die maandagavond door minister-president Mark Rutte is afgekondigd, heeft grote gevolgen voor ondernemers. Onder meer kappers, warenhuizen en bouwmarkten moeten de deuren tot in ieder geval 19 januari sluiten. “We zien dat het aantal faillissementen nu nog niet hoger is dan een jaar geleden, maar dat geeft het gevoel dat er nog een golf aan komt”, aldus wethouder Yvonne van Delft (Economie) in Politiek071.

Ze ziet hoe groot de impact van de lockdown op ondernemers is. “De schroef wordt nog eens verschrikkelijk aangedraaid. Als je het van de kerstomzet moest hebben, dan is dit verschrikkelijk sneu”, zegt ze. Ook doet de wethouder een oproep aan ondernemers om zoveel mogelijk gebruik te maken van de steunpakketten van de overheid. “Er zijn ondernemers die zeggen hun hand niet op te willen houden, dat snap ik heel goed. Maar doe het nu wel, dit is uitzonderlijk.”


Wethouder Yvonne van Delft in gesprek met presentator IJsbrand Terpstra in Politiek071

Van Delft vindt de huidige maatregelen wel beter uit te leggen dan de situatie waar we eerder in terechtkwamen. “Het was niet uit te leggen dat je niet op anderhalve meter in restaurant mocht zitten, maar wel bovenop elkaar in de bouwmarkt. Die winkels hebben natuurlijk hun best gedaan, maar het was wel erg druk”, constateerde de wethouder net als veel anderen de afgelopen tijd. Bij bouwmarkten mogen de komende tijd alleen producten worden afgehaald.

Marktkramen
De wethouder doet een oproep om zoveel mogelijk lokaal producten te blijven bestellen. “Best veel ondernemers hebben de omslag naar online gemaakt, ik zeg dus: bestel online, koop lokaal.” Dat wordt ook de campagne waar de gemeente consumenten de komende tijd mee probeert te verleiden om niet alleen bij landelijke grootgrutters te bestellen. Supermarkten, slagers en bakkers mogen overigens open blijven. Dat geldt ook voor de voedselkramen van de markt; andere marktkramen zijn tijdelijk niet welkom op de weekmarkt.

Van Delft hoopt dat de strenge lockdown het tij zal keren en het aantal coronabesmettingen zal laten afnemen. “Laten we hopen dat dit helpt om het aantal besmettingen drastisch naar beneden te krijgen. Want aan de ene kant wen je aan maatregelen, aan de andere kant word ik er triest van als je bedenkt wat dit betekent voor de economie en de cultuur.”

Economie Leiden Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×