Ook de vrouwen van de Turkse moskee gingen hartjes haken en breien voor de actie #hartverwarmers van Inge Feiken. (Foto's: Emine Gunay).

Hartverwarmers voor zorgpersoneel in de donkere dagen voor Kerstmis

In maart stonden mensen op straat te klappen, werden er chocola en bloemen gebracht en hingen mensen slingers op met hartjes. Iedereen in de zorg was een held. Negen maanden later is de toon anders. Zorgpersoneel wordt beschimpt, uitgescholden en zelfs bedreigd. Voor Inge Feiken reden om in actie te komen.

“Ik hoorde dat verpleegkundigen onder begeleiding naar hun werk moesten komen”, zegt Inge Feiken staand voor de moskee aan het Kooiplein in Leiden-Noord. “Ik ben met wat vriendinnen via een Whatsapp-groep gaan brainstormen en toen kwamen we op het idee om hartjes te gaan maken voor iedereen die meehelpt de coronacrisis te bestrijden. We willen hen een hartverwarmertje aanbieden.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Inge Feiken en Yvonne van Velzen over de actie hartverwarmers voor zorgpersoneel.

En het bleef niet bij een eenpersoonsactie van Feiken. Via haar netwerk hoorden andere mensen ook van haar hartjesactie en boden spontaan hulp aan. Zoals Yvonne van Velzen van de Stichting Arabische vrouwen Narcis. “De vrouwen van onze dinsdaggroep waren meteen heel erg enthousiast en wilde dolgraag meedoen.” Ook de vrouwen van de Turkse moskee sloegen aan het haken en breien.

Met als resultaat dat Inge Feiken op woensdag 16 december een flinke lading hartjes kan komen ophalen op het Kooiplein. “Ik ben blij dat ik met de bakfiets ben gekomen”, zegt ze als ze naar de drie manden kijkt. “We gaan ze langs brengen bij zorginstellingen, apotheken, politiebureaus. We gaan heel veel mensen een hart onder de riem steken. Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk.”

En meedoen kan nog steeds. “Je hoeft geen hartje te breien of te haken”, benadrukt Feiken. “Alles mag: tekenen, van stof iets maken of van hout. Hang er een leuk kaartje aan met een wens.” Meer informatie is te vinden op haar website.

  • Yvonne van Velzen (links) en Inge Feiken met de hartjes
    Yvonne van Velzen (links) en Inge Feiken met de hartjes
Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×