De een kijkt het hele jaar uit naar de feestdagen, voor de ander kan het niet snel genoeg januari zijn; bezoek webinar Eerste hulp bij feestdagen. (Foto: Pixabay).

Stichting Lumen organiseert webinar: Eerste hulp bij feestdagen

Het imago december feestmaand heeft dit jaar een flinke knauw gekregen. Geen grootse kerstdiners of massale eindejaarsfeestjes. Blijf thuis, blijf binnen. Voor mensen met een psychiatrische achtergrond of verslavingsproblematiek heeft de laatste maand van het jaar zijn eigen uitdagingen.

Stichting Lumen Holland Rijnland biedt uitkomst via een online workshop, genaamd ‘Eerste hulp bij feestdagen’. Maandagavond 21 december geven ervaringsdeskundigen voorlichting over eenzaamheid, drukte en prikkels, familie en de focus op eten en alcohol. Lars van Wezel is medewerker belangenbehartiging bij Lumen. “Het webinar is voor iedereen toegankelijk, we zien dat deze tijd voor mensen verschillend kan uitpakken. De een heeft er last van dat er geen grote familiebijeenkomsten zijn, voor een ander geeft dat juist rust.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Lars van Wezel van Stichting Lumen Holland Rijnland over het webinar Eerste hulp bij feestdagen.

De kerstdagen en oudjaarsnacht zijn meestal feestelijke aangelegenheden waar mensen samenkomen. Samen eten en drinken, cadeautjes uitwisselen en familietradities oppoetsen. “Voor veel mensen in de psychiatrische zorg is de maand december een van de weinige momenten waarop ze hun familie zien”, zegt Van Wezel. “Hoe ga je daar mee om? Onze ervaringsdeskundigen spreken daar over in het webinar en mensen kunnen vragen stellen en hun eigen ervaringen delen.”

Overprikkeld
Het is lastig om wetmatigheden te ontdekken in wat de lockdowns betekenen voor de cliënten van Stichting Lumen Holland Rijnland. “We hebben een paar mini-enquêtes gedaan en het beeld is dubbel. Sommige mensen raken gauw overprikkeld en hebben daarom best baat bij de lockdown. Ze konden meer hun eigen leven inrichten zonder druk van buitenaf. Maar voor anderen duurt het allemaal al erg lang en is het zwaar. Ze hebben het lang volgehouden met alle online alternatieven, maar haken dan op den duur toch af.”

Stichting Lumen Holland Rijnland probeert ook gedurende deze derde lockdown de dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. “We gaan een beetje in het midden zitten. We zijn open voor één-op-één gesprekken op afspraak en we gaan ook door met wandelontmoetingen buiten.” Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de website van Stichting Lumen Holland Rijnland, daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor het webinar.

 

 

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×