VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen overhandigt de profielschets aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: René Zoetemelk)

Ruim dertig sollicitanten voor burgemeesterschap Voorschoten

Voor het burgemeesterschap van Voorschoten hebben 32 kandidaten zich gemeld bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De vacature kwam beschikbaar nadat voormalig burgemeester Pauline Bouvy-Koene op 1 november haar taken neerglegde vanwege gezondheidsredenen. De nieuwe burgemeester treedt naar verwachting voor de zomer van 2021 in functie. Tot die tijd blijft waarnemend burgemeester Charlie Aptroot op zijn post blijven.

De groep sollicitanten bestaat uit precies 16 mannen en 16 vrouwen, en variëren in leeftijd van 33 tot en met 61 jaar. Van de 32 sollicitanten zijn 17 sollicitanten wethouder dan wel burgemeester geweest, of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

De kandidaten staan meerdere gesprekken te wachten in een lange selectieprocedure. Eerst krijgt elke kandidaat een gesprek met Smit. Hij zal zijn bevindingen delen met een vertrouwenscommissie van de Voorschotense gemeenteraad. Vervolgens worden enkele kandidaten uitgenodigd voor een tweede gesprek met deze vertrouwenscommissie. Deze commissie doet een aanbeveling aan de gemeenteraad.

Daarna is het aan de gemeenteraad om twee kandidaten voor te dragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Hierbij geeft de gemeenteraad een voorkeur voor één van de kandidaten door. Hoogstwaarschijnlijk volgt de minister deze aanbeveling. Het hele proces vindt achter gesloten deuren plaat.

De Voorschotense gemeenteraad hoopt in de nieuwe burgemeester ‘een spin in het web’ te vinden. Zo ziet de gemeenteraad graag dat Voorschoten met de regio verbonden raakt.

Politiek Voorschoten Nieuwe burgemeester Voorschoten

Meer in dossier Nieuwe burgemeester Voorschoten

Meer in dossier Nieuwe burgemeester Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×