VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen overhandigt de profielschets aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: René Zoetemelk)

Zoektocht nieuwe burgemeester Voorschoten van start: 'We willen een spin in het web'

De gemeenteraad van Voorschoten heeft maandagavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. Volgens Commissaris van de Koning Jaap Smit hoeft de ‘instapgemeente’ niet te rekenen op een ervaren burgemeester. Vanuit de raad klonk de wens voor een ‘spin in het web’ die Voorschoten met de regio kan verbinden.

De Commissaris van de Koning en een groot deel van de Voorschotense raadsleden kwamen, zoals de wet dat voorschrijft, ondanks corona toch fysiek bij elkaar. Dat gebeurde in het Wassenaarse raadhuis De Paauw, omdat de eigen raadzaal te klein is om voldoende afstand te houden. In de vergadering vroeg Smit de raadsleden aan welke eisen hun nieuwe burgemeester moet voldoen.

“Het mag een zij-instromer zijn, maar we willen wel ervaring in het openbaar bestuur en de regio”, zei VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen. Ze reageerde daarmee op het voorzetje dat Smit gaf, door te zeggen dat Voorschoten kan rekenen op een burgemeester die in dat vak zelf nog geen ervaring heeft. René Zoetemelk (CDA) voegde daar aan toe dat het iemand moet zijn die ervaring heeft met het verbinden van mensen. “Geen schaap met vijf poten, maar een spin in het web met acht poten.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra.

Met de nieuwe profielschets in de hand plaats Smit binnenkort een vacature online. Geïnteresseerden hebben dan drie weken de tijd om te reageren, waarna de commissaris een eerste selectie maakt en gesprekken voert. Met die lijst komt hij terug bij een afvaardiging van de gemeenteraad, de zogenoemde vertrouwenscommissie, die uiteindelijk een nummer één en twee bepaalt. De gemeenteraad beslist uiteindelijk gezamenlijk wie daarvan de nieuwe burgemeester wordt.

Het hele proces vindt achter gesloten deuren plaats, legde Smit nog maar eens uit. “Het gaat over mensen en hun privacy.” Om die reden is het ook strafbaar om namen van kandidaten naar buiten te brengen. Smit hoopt de opvolger van Pauline Bouvy-Koene, die vanwege ziekte onlangs al na korte tijd weer afscheid nam, op 17 mei 2021 te kunnen installeren. Tot die tijd blijft Charlie Aptroot de burgemeester van het dorp.

Politiek Voorschoten Burgemeester Koene


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×