Fractievoorzitter Anandkoemar Jitan van Leiden Participeert. (Foto: IJsbrand Terstra).

Nieuwe partij Leiden Participeert: 'Kijken wat er zich in de wijken afspeelt'

De gemeenteraad van Leiden is sinds september een politieke partij rijker. De naam van de nieuwste fractie is Leiden Participeert, met als voorman Anandkoemar Jitan. Eerder was hij de tweede man van Partij Sleutelstad, waarvan Jitan zich eind augustus afsplitste. “We willen naar de wijken toe en kijken wat zich daar afspeelt, niet alleen dossiers lezen vanuit onze fractiekamer.”

Als voorman van de nieuwe partij heeft Jitan inmiddels aan den lijve ondervonden dat raadswerk veel tijd kost. Zeker als fractievoorzitter en verantwoordelijk voor het werk in meerdere voorbereidende raadscommissies. “Ik ben een ondernemer, met een baan en een gezin, het is dus best zwaar”, zegt hij in Politiek071. En over zijn voormalige partijgenoot Maarten Kersten: “Ik begrijp nu ook beter dat de fractievoorzitter van Partij Sleutelstad heel veel werk had te doen.”

Leiden Participeert richt zich volledig op inspraak die inwoners van Leiden hebben op ontwikkelingen in de stad. “Het is vaak niet duidelijk welke inbreng mensen op welk moment in zo’n proces hebben”, meent Jitan. Wat hij ook weet, is dat ‘niet alle burgers bediend kunnen worden’. Er moeten keuzes worden gemaakt. “Maar zorg er dan in ieder geval voor dat de participatie goed is gegaan, dan kun je ook weinig verwijten krijgen als stadsbestuur.”

Windowdressing
Om zijn punt te illustreren, liet Jitan zich tijdens het gesprek vergezellen door wat hij ‘een gewone burger’ noemt. “Ik heb mij voorgenomen dat ik bij elk interview dat ik doe iemand uit de stad meeneem die ik nog niet ken. Hoe mooi is dat? Ik denk niet dat andere politieke partijen dit eerder zo hebben gedaan.” Om zijn punt over participatie te onderstrepen, nam Jitan in dit geval een bewoner mee die zich zorgen maakt over de toekomst van het Roomburgerpark.

“Ik heb het gevoel dat de hockeyclub alleen opkomt voor haar eigen jeugd, en niet voor alle jeugd”, zegt studente Willemijn Schouten die regelmatig een wandelingetje door het park maakt en zich nu hard maakt tegen een extra hockeyveld. Uit de raadsvergaderingen die ze volgde, kreeg Willemijn het idee dat Leidse participatietrajecten ‘meer windowdressing zijn dan daadwerkelijke participatie’. “Ik ben blij dat Jitan zich hier meer voor wil inzetten.”

Maart 2022
En als het aan Jitan ligt, gaat hij dat ook na de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 doen. “Zonder meer. Ik heb nog heel veel ambities. Of ik terugkeer voor een volgende raadsperiode, weet ik nog niet, maar in de tussentijd wil ik er in ieder geval voor zorgen dat de kloof tussen de burgers en het college zo klein mogelijk wordt”, zegt de fractievoorzitter alvast in verkiezingsretoriek.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×