Harry Kies in zijn beginjaren als impressario. (Foto: Privefoto / Bunker Theaterzaken).

Oprichter Leids Cabaret Festival Harry Kies (67) overleden

Harry Kies is donderdagavond 24 december overleden. De oprichter van het Leids Cabaret Festival studeerde Nederlands in Leiden en was lid van studentenvereniging Augustinus. Dit voorjaar liet hij voor het eerst een finaleavond van het cabaretfestival schieten, weet het Parool. De hevige pijn die hij voelde bleek geen verdraaide spier te zijn, wat hij dacht, maar uitgezaaide longkanker. Kies is 67 jaar geworden.

Kies was geen groot liefhebber van cabaret, schrijft Zwartekat.nl, maar bedacht voor het lustrum van Augustinus in 1978 een cabaretfestival. Dat Leids Cabaretfestival is sindsdien uitgegroeid tot één van de belangrijkste cabaretfestivals van Nederland. Het 25-jarig jubileum van het festival in Carré in 2003 was voor Kies een hoogtepunt.

Wegbereider
Pianist en oud-cabaretier Mike Bodé deelt op Facebook een herinnering aan zijn oud-impresario. “Eén van de meest oprechte mensen die ik gekend heb, en iemand waar ik veel aan te danken heb. Ik moet denken aan een voorstelling in Zaandam. Harry had in de zaal gezeten, en kwam stralend de kleedkamer binnen met de mededeling: ‘Wat hebben jullie toch een heerlijke vervelende kuthumor.’ Ik vond dat een enorm compliment.”

Kies nam in 2011 wat afstand van het Leids Cabaret Festival om zich als producent meer te richten op muziektheater. Zijn functie als directeur van Harry Kies Theaterprodukties werd overgenomen door Helga Voets, de naam van het bedrijf veranderde in Bunk Theaterzaken. “Onze ‘founding father’ is overleden”, schrijft het bedrijf op Facebook. “Je was een bevlogen wegbereider van de professionalisering van cabaret als podiumkunst op de Nederlandse podia. Dank voor wie je was. Je droeg zo bij aan wie we werden.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×