Het opbergdoosje Glouv (foto: PR)

Slim Leids doosje maakt mondmasker schoon met UV-licht

Een stevig opbergdoosje voor je mondmasker, waarin dat masker snel wordt ontsmet door UV-licht. Deze Nederlandse uitvinding moet de wereld veroveren: als handig en veilig hulpmiddel, maar ook als wapen tegen de enorme afvalstroom die de mondkapjes vormen. De makers zijn twee techbedrijven uit de Leidse regio.

De naam van het doosje, Glouv, klinkt als het Engelse woord voor handschoen, maar je kan het ook uitspreken als ‘Glow UV’. En dat verwijst naar het UVc-licht waarmee je mondkapje wordt ontsmet. Voor zover bekend bestaat zo’n draagbare mondkapreiniger nog nergens ter wereld.

99,9 procent
Het Leidse bedrijf Inventeers ontwierp de elektronica en ontwerpbureau DUNC uit Oegstgeest tekende voor de behuizing. Beiden werken voor een paar andere uitvinders, die drie maanden geleden in Amsterdam het bedrijf Glouv oprichtten.

Tests met een proefopstelling gaven mooie resultaten: meer dan 99,9 procent van de bacteriën en virussen op mondkapjes wordt door het UVc-licht vernietigd. Dus volgt binnenkort de ultieme test met het complete apparaat en het ‘echte’ coronavirus. De makers zijn optimistisch. De massaproductie wordt al voorbereid.

Later meer.

Dit bericht maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Science Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×