Zo moet de ingang bij de hockeyclub eruit gaan zien. (Impressie: gemeente Leiden).

Nog 99 handtekeningen nodig voor Roomburgerparkreferendum

Het referendum over de herinrichting van het Roomburgerpark is heel dichtbij. Er zijn nog minder dan honderd steunbetuigingen nodig. Na vier weken zijn er al 4.901 geldige ondersteuningsverklaringen binnen. Als het referendum er komt, wordt dat gelijk met de Tweede Kamerverkiezingen in maart gehouden.

De Leidse volksraadpleging gaat over de herinrichtingsplannen van het Roomburgerpark. De gemeente wil er onder meer een vierde kunstgrasveld aanleggen voor de hockeyclub. Het verloren groen wordt gecompenseerd in de directe omgeving. Bewonersgroepen ‘Vrienden van het Roomburgerpark’ en burgerinitiatief ‘Roomburgerpark Groen’ zijn tegen de plannen. Zij hebben de afgelopen weken actie gevoerd om voldoende handtekeningen binnen te halen.

Van alle steunbetuigingen voor het referendum zijn er 162 ongeldig verklaard. Volgens de gemeente komt dat doordat meer dan een formulier per kiesgerechtigde is ingeleverd of doordat het om niet-kiesgerechtigde personen ging. Verder is het merendeel van de steunbetuigingen online afgegeven met behulp van DigiD. Slechts 148 handtekeningen zijn gezet op een van de fysieke locaties in de stad. Tot en met 17 januari kunnen er nog steunbetuigingen ingeleverd worden.

RijnGouwelijn
Als het referendum doorgaat, komen er subsidies vrij voor campagne-activiteiten. Hoe hoog dat budget wordt en wat de voorwaarden precies zijn, is nog niet duidelijk. Daar moet de gemeenteraad nog een besluit over nemen. Wel is bekend dat tijdens het vorige referendum in Leiden, over de RijnGouwelijn in 2007, zo’n honderdduizend euro beschikbaar was voor het voeren van campagne. Daarvan ging veertig procent naar voor- en tegenstanders en twintig procent naar neutrale campagne-activiteiten.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×