(Impressie: Gemeente Leiden).

Flinke subsidies in verschiet voor campagne, kans op Roomburgerparkreferendum neemt toe

Er zijn inmiddels meer dan 3300 steunbetuigingen binnen voor het Roomburgerparkreferendum. Om de benodigde vijfduizend te halen, resteren nog vier weken. De kans dat de volksraadpleging er daadwerkelijk komt, is dus vrij groot. Dat betekent ook dat er straks een flink bedrag aan subsidie beschikbaar komt voor campagne-activiteiten. Betrokkenen dromen daar nu al bij weg.

De gemeente Leiden wil het Roomburgerpark opnieuw inrichten. Daarbij krijgt onder meer de hockeyclub een vierde kunstgrasveld en wordt groen dat daardoor verdwijnt, gecompenseerd in de buurt. De plannen stuiten op verzet van diverse bewonersgroepen die daarom een referendumverzoek indienden. Fase 1, het verzamelen van 750 handtekeningen, is al succesvol afgerond. Fase 2 loopt nu. Er moeten voor 18 januari minimaal vijfduizend steunbetuigingen binnen zijn om het houden van een referendum (fase 3) mogelijk te maken. Vandaag werd de nieuwste tussenstand bekend: al 3.312 steunbetuigingen zijn binnen.

Om de rest van de benodigde steunbetuigingen te verzamelen, wordt er door het burgerinitiatief ‘Roomburgerpark Groen’ druk campagne gevoerd. Dat doen ze door buiten te flyeren en te adverteren op lokale nieuwswebsites. Geld daarvoor krijgen ze via particuliere giften (crowdfunding), bijdragen van de politieke partij SP en een klein deel nemen de initiatiefnemers voor eigen rekening. Subsidie is er namelijk nog niet beschikbaar.

Honderdduizend euro
Maar als het referendum er daadwerkelijk komt, maakt de gemeente Leiden geld vrij om zulke campagne-activiteiten te ondersteunen. Hoe hoog dat budget wordt en wat de voorwaarden precies zijn, is nog niet duidelijk. “Als het benodigde aantal steunverklaringen gehaald wordt, zal de gemeenteraad daar een besluit over nemen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Dat besluit valt eind januari.

Wel is bekend dat er tijdens het vorige referendum, over de RijnGouwelijn in 2007, zo’n honderdduizend euro beschikbaar was voor het voeren van campagne. Bert Stemerdink, een van de tegenstanders van de herinrichtingsplannen van het Roomburgerpark, is verrast als hij hoort over dat bedrag. “Dat zou heel veel zijn”, zegt hij. Stemerdink zou met het geld vooral bekendheid willen geven aan het mogelijke referendum. “Het viel me tijdens het flyeren op dat veel Leidenaren er nog niet van af weten. Maar eerst die vijfduizend steunbetuigingen binnenhalen.”

Goed georganiseerd
De honderdduizend euro campagnegeld uit 2007 kwam overigens niet zonder voorwaarden beschikbaar. Voor- en tegenstanders maakten beiden aanspraak op veertig procent van het bedrag en de overige twintig procent was voor neutrale initiatieven. Wie de tegenstanders zijn van het herinrichtingsplan voor het Roomburgerpark, is wel duidelijk. Die zijn goed georganiseerd en verenigd in een burgerinitiatief.

Wie de voorstanders zijn is echter minder duidelijk. Daarvan is geen belangengroep. Hockeyclub Roomburg liet haar leden wel al weten voor de herinrichtingsplannen (en tegen de komst van een referendum) te zijn. Maar of zij ook campagne gaan voeren is nog niet bekend. Maar met de flinke subsidies in het vooruitzicht zal het ongetwijfeld niet lang duren voordat ook de voorstanders zich gaan organiseren.

Leiden Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×