De kluskavel van Lucas Seisveld in originele staat, voordat de dwarswanden zijn geplaatst. (Foto's: Lucas Seisveld).

Starter op de woningmarkt: 'Ik verheug me er nu al op straks gastheer te zijn in eigen huis'

Lucas Seisveld is sinds half november de trotse eigenaar van een kluskavel van vijftig vierkante meter aan de Toussaintkade in Leiden. Hij heeft het in zijn hoofd al duizend keer opnieuw ingericht, al moet zijn droomwoning nagenoeg van de grond worden opgebouwd. “Voor inspiratie kijk ik op Pinterest.”

De 21-jarige geboren en getogen Leidenaar is een van de deelnemers in het project van Steenvlinder Inc in een voormalig schoolgebouw naast de moskee aan de Haagweg. Het project is opgezet om kansarmen op de woningmarkt zoals starters, studenten en statushouders een kans te geven een voet tussen de deur te krijgen. Voor hem een buitenkansje. “Ik hoorde het via een oom die architect is. Meteen nadat ik 21 was geworden zei hij tegen mij: is dat niks voor jou? En toen is het snel gegaan.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Lucas Seisveld over de verbouwing van zijn eigen kluskavel tot droomhuis.

Het idee is dat mensen zelf hun appartement bouwen, binnen twaalf maanden. Dat kan via een voorbeeldontwerp van Steenvlinder Inc, maar je mag ook zelf iets bedenken. En dat is wat Lucas heeft gedaan. “Ik ben niet zo van potlood en papier, dus ik heb fijn op mijn computer zitten tekenen. De indeling ligt daarmee nu wel vast, maar ik ben er helemaal tevreden mee.” Dat betekent niet dat het vrijheid-blijheid is, want er zijn allerlei voorschriften, standaarden en regels waaraan moet worden voldaan. Zoals daglicht in de slaapkamer en de aanleg van een warmtepomp.

Leercurve
Nadat het huis klaar is, kan een deelnemer het voor twee jaar huren en daarna binnen vijf jaar kopen. Het klinkt als een geweldige kans en dat is het natuurlijk ook, want de deelnemers krijg ook nog eens een klusbudget. Maar het is eerst vooral een zaak van hard werken met een steile leercurve. Als Lucas half november de sleutel krijgt is er een vloer, een dak, een buitengevel en de binnengevel naar de gang. En verder niks. Er moeten muren gezet worden, leidingen aangelegd, isolatie geplaatst en nog veel meer.

Briefjes
Gelukkig krijgt Lucas van alle kanten hulp aangeboden. “Dat is echt heel lief, familie en vrienden willen allemaal komen helpen.” Maar in tijden van corona kun je op vijftig vierkante meter niet met heel veel mensen tegelijk aan de slag. Lucas’ steun- en toeverlaat is zijn vader, een ervaren aannemer die in zijn vrije tijd graag een helpende hand biedt. “Hij is echt dé kennisbron”, vertelt Lucas in de kale ruimte waarin hij al helemaal voor zich ziet hoe hij straks lekker op de bank in de zon zit. “Ik leer elke dag iets nieuws van hem. Hij legt briefjes neer met instructies en ik kan hem altijd bellen.”

Het grootste obstakel in Lucas zijn hoofd is de installatie van de warmtepomp. “Ik ben blij dat er vanuit Steenvlinder Inc toezicht  gehouden wordt op de inkoop. Ik ken niemand die er echt verstand van heeft, dus dit moeten we uit handen geven en dat is wel lastig.” Maar zijn blik is gericht op de toekomst. “In de zomer is er hier heel mooi licht en dan zet ik graag een bakkie koffie voor mijn vrienden en familie. Gastheer spelen.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×