IC-verpleegkundige Esther Lange kreeg als één van de drie eersten het vaccin. (Foto: Rob van Dullemen).

Eerste coronaprik in LUMC: de inhaalrace is begonnen

De eerste coronaprikken zijn vandaag in Nederland gegeven. De GGD kreeg ’s ochtends vroeg in Veghel het landelijke persmoment, maar later op de dag volgde een groot aantal ziekenhuizen. In onze regio werd de eerste prik-voor-de-camera’s gegeven op het LUMC.

Met deze start op 6 januari is de inhaalrace tegen het virus is begonnen. En dat gaat voortvarender dan zich eerder liet aanzien. Bij die versnelling spelen de ziekenhuizen een hoofdrol. Vorige week was nog de vraag wanneer hun personeel aan de beurt kwam, maar nu nemen ze het voortouw. Waar de GGD in de meeste regio’s pas op 15 januari met vaccineren begint, begonnen ziekenhuizen in alle delen van het land vandaag al met hun prikcampagne.

In onze regio ging het om het LUMC én het Alrijne ziekenhuis. Bij de ziekenhuizen is de vaccinatie in deze eerste ronde gericht op alle medewerkers in de acute zorg. Dat zijn mensen op de IC, bij de spoedeisende hulp, en op de verpleegafdelingen voor coronapatiënten. Ook ambulancepersoneel dat met coronapatiënten te maken krijgt, wordt in de campagne meegenomen.

Twijfels wegnemen
Het regionale persmoment was vandaag om 12.30 uur bij het LUMC in Leiden. De eerste officiële prik was hier voor Christianne van Lieshout. Deze internist in opleiding was als VU-student al actief in het onderwijs. Bij het LUMC gaf ze dit jaar lessen aan verpleegkundig personeel, over het coronavirus. Ze probeerde de zorgmedewerkers ook zo veel mogelijk twijfels weg te nemen over de vaccinatie. En nu kreeg ze dus als eerste zelf de prik.

Vrijwel tegelijk werden nog twee collega’s gevaccineerd. De gelukkige die voor de camera van Sleutelstad de coronaprik kreeg, was IC-verpleegkundige Esther Lange. Een kwartier later waren de volgende vier aan de beurt. Want net als andere ziekenhuizen wil het LUMC tempo maken.

Superdiepvries
In deze eerste ronde, van woensdag tot en met zaterdag, wil het LUMC 850 personeelsleden vaccineren. Dat komt neer op ruim 200 per dag. Daarvoor zijn vier prikkers van de eigen vaccinatiedienst van 08.00 tot 20.00 uur bezig om collega’s te vaccineren. Die prik zelf is snel gezet. “Maar we trekken er toch een kwartiertje voor uit”, legt een woordvoerder uit. “Dan kan iemand even blijven zitten om te zien of er geen duizeligheid of hoofdpijn optreedt”.

Landelijk krijgen de komende dagen 30.000 acute zorgmedewerkers het vaccin. De regio west, die Hollands Midden en Haaglanden omvat, krijgt drieduizend doses voor zeven grote ziekenhuizen. De distributie lijkt vlot te verlopen. In Oss, waar het vaccin in grootverpakking in de superdiepvries ligt, worden de flesjes ontdooid en in passende hoeveelheden naar de ziekenhuizen getransporteerd. Voor onze regio speelt het LUMC daarbij een coördinerende rol.

Animo
De aanmelding ging heel snel. Want de animo bij het ziekenhuispersoneel is heel groot. De beslissing om mee te doen is vrijwillig, maar onder druk van de coronacrisis blijkt het aantal twijfelaars zeer klein. Na deze eerste ronde moet de rest van het ziekenhuispersoneel een tijd wachten. Het personeel in de acute zorg heeft op de valreep nog voorrang gekregen, en krijgt dus over drie weken ook zijn tweede prik.

Een tweede ronde voor ziekenhuispersoneel staat in de huidige officiële planning pas in april op de rol. Want eerst is de beurt aan een aantal andere doelgroepen, waaronder ook een omvangrijke groep kwetsbare patiënten.

Spoorboekje GGD
Als eerste hierna zijn de GGD’s aan de beurt om 300.000 medewerkers in verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (VTT) te vaccineren. Die operatie komt tussen nu en eind volgende week op gang. In regio Hollands Midden valt het startschot op vrijdag 15 januari. Dat gebeurt in de evenementenhal ECC in Leiden. Deze vaccinatie zal in totaal nog wel zes weken in beslag nemen en duurt dus tot eind februari.

Het spoorboekje voor de periode hierna verandert bijna wekelijks. Maar intussen is wel duidelijk dat de GGD’s nog tot in de nazomer de handen vol hebben aan de vaccinatie. Vanaf maart mogen ze 3 miljoen thuiswonenden van 60 tot 75 gaan vaccineren. Dat gebeurt opnieuw met het Pfizer-vaccin, óf met het Modernavaccin dat juist vandaag in Europa officieel is goedgekeurd. Vanaf april krijgen de GGD’s waarschijnlijk ook een rol bij de vaccinatie van 6,5 miljoen gezonde jongere Nederlanders.

Voor deze massavaccinatie is de evenementenhal in Leiden lang niet groot genoeg. De GGD in onze regio wil daarom al op zoek naar een stuk of vijf nieuwe priklocaties verspreid over de regio.

Huisartsen
Intussen komen de huisartsen later deze maand ook aan de beurt. En daarna mogen ze alle 800.000 personen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie gaan vaccineren. In principe beginnen ze hiermee vanaf februari, maar dit hangt wel af van de beschikbaarheid van de vaccins voor deze doelgroep. Waarschijnlijk krijgen deze mensen het Oxford-vaccin van AstraZeneca dat deze week in Groot-Brittannië is goedgekeurd, of het Leidse vaccin van Janssen dat vanaf maart beschikbaar moet komen.

Dit artikel past binnen het project “De Coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Lieke Posthuma en Christianne van Lieshout werden vanmiddag als eerste gevaccineerd in het LUMC.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×