(Bewerkte screenshot Oegstfeest).

Digitale events in de regio bereiken slechts een klein deel van de jongeren

Van een digitaal festival en een online escaperoom tot een Fortnite battle en een FIFA toernooi. Ten tijde van de lockdown zijn gemeenten in de Leidse regio volop aan het experimenteren met activiteiten voor jongeren. De ervaringen zijn wisselend. Wel blijkt overal dat slechts een klein deel van de jongeren meedoet. Sleutelstad maakte een rondje door de regio langs verschillende online events en activiteiten.

Door de lockdown ging er in de kerstvakantie voor jongeren veel niet door. De landelijke overheid stelde daarom extra geld (zo’n 58,5 miljoen euro) beschikbaar voor kleine activiteiten die ‘coronaproof’ wel door konden gaan. De achterliggende gedachte was om jongeren, met name rondom de jaarwisseling, van de straat te houden. De gemeenten bereikten met die activiteiten slechts een klein deel van de jongeren. Andere gemeenten deden niets en sloten zich bij landelijke online events aan.

Dubbele bingo
Op oudjaarsdag pakte de gemeente Oegstgeest grootst uit. Samen met evenementenbureau Eventmaat zorgden zij voor een online feest vanuit café De Gouwe. Het ‘Oegstfeest‘. Het Leidse trio Barry Badpak trad op, er was een pubquiz en burgemeester Emile Jaensch draaide de bingo. “De livestream werd door 167 unieke gebruikers bekeken. Ervan uitgaande dat mensen niet alleen hebben gekeken, maar met z’n tweeën of meer, kunnen we er wel vanuit gaan dat er rond de 350 mensen hebben gekeken”, aldus de gemeente Oegstgeest.

Bas van Dijck van Eventmaat was zeer te spreken over de avond. “Het enige dat niet goed ging was dat een dubbele bingo. Vervolgens bood de benaderingsvraag ook geen uitsluitsel. Toen moesten we even improviseren en een nieuwe benaderingsvraag verzinnen.”

Vuurwerk
Andere gemeenten kozen er niet voor om een online feest te geven. “Dat kost veel geld en capaciteit. We hebben hier de ervaring dat er weinig jongeren op lokale online events afkomen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Voorschoten. Wel was er op oudejaarsdag een FIFA-toernooi waar 25 jongeren aan meededen. De gemeente Zoeterwoude spoorde de groep aan om zich aan te sluiten bij regionale en landelijke online evenementen. “We hebben zelf niets georganiseerd. Het was immers de bedoeling om binnen te blijven”, aldus een woordvoerder.

Een van die regionale initiatieven is De Leidse Burcht. Sinds half december is dat een digitaal platform voor onder meer online borrels, kookworkshops, kunstexposities en sportworkouts. Om deel te nemen aan de De Leidse Burcht moet je als gebruiker een account aanmaken. Dat is op dit moment meer dan duizend keer gebeurd. Op oudejaarsdag was er een Fortnite battle met 120 deelnemers. “Dat ging erg goed. Die jongeren zijn allemaal binnen gebleven en gingen bijvoorbeeld geen vuurwerk afsteken”, zegt initiatiefnemer Len van Brussel.

Geprobeerd
Hoe vonden de jongeren het zelf gaan? Kelly (25) is een van de jongeren die oud en nieuw vierde met het ‘Oegstfeest’. Ze spreekt van een ‘onwijs gezellige’ avond en vond vooral de pubquiz leuk. “Ik houd er wel van. Iedereen deed fanatiek mee.” De kwaliteit van het geluid tijdens het optreden van Barry Badpak kon volgens Kelly wel beter. Ook viel het aantal deelnemers van de pubquiz haar tegen. “Dat waren er 28. Misschien zaten jongeren hier niet op te wachten.” Toch vindt ze het goed dat de gemeente iets heeft gedaan. “Je laat zien dat je aan de jongeren denkt. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.”

Accounts
Hoewel er woensdag is begonnen met vaccineren, blijven de huidige coronamaatregelen voorlopig nog gelden. Het is dan ook de vraag of gemeenten ook de komende tijd digitale events of activiteiten voor jongeren gaan organiseren. Bij de Leidse Burcht hopen ze dat er nu wordt doorgepakt. “We willen dat mensen niet bij de pakken neer gaan zitten”, zegt Van Brussel, die wel weet dat er nog veel te doen is voor zijn platform. “Veel Leidenaren weten er nog niet van. De bekendheid kan beter.”

Dat online events en activiteiten nog niet alle jongeren bereiken wordt bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo zegt de gemeente Oegstgeest dat er zo’n 350 mensen hebben gekeken naar de livestream van ‘Oegstfeest’, terwijl er 2.730 jongeren (15-25 jaar) in Oegstgeest wonen. 12,8 procent dus. Bij de Leidse Burcht zijn volgens de organisatie duizend accounts aangemaakt. Ten opzichte van het aantal jongeren in Leiden is dat 4,5 procent. Daar moet bij worden aangemerkt dat de accounts niet alleen door jongeren zijn aangemaakt, dus het werkelijke percentage licht waarschijnlijk iets lager.

Deprimerende tijd
Het is onduidelijk hoeveel geld de online evenementen hebben gekost. Zo laat de gemeente Oegstgeest weten dat er een ‘substantieel’ bedrag van de aangevraagde 10.000 euro landelijke subsidie naar het evenement op oudjaarsavond is gegaan. Hoeveel geld de gemeente Leiden precies aan het platform De Leidse Burcht heeft besteed, is ondanks meerdere verzoeken niet bekend bij de redactie van Sleutelstad. Wel zegt de organisatie dat het gaat om een eenmalige uitgave voor het bouwen van het platform. De events die er plaatsvinden zijn voor de rekening van de organiserende partijen.

Bij de Leidse Burcht staan de komende weken veel activiteiten op de rol. Of dat een succes wordt valt of staat met het aantal deelnemers. “We staan echt op een tweesprong”, aldus Van Brussel. Ondanks dat hij het een ‘deprimerende tijd’ noemt, ziet hij het positief in. “De realiteit zal zijn dat we de komende maanden nog aan ons huis gekluisterd zitten. Laten we daarom met elkaar een programma maken dat we vanaf ons huis bij kunnen wonen, zo blijven we creatief en is er toch nog wat te doen in deze tijd.”

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×