Het percentage positieve tests blijft onrustbarend hoog. (Foto: Rob van Dullemen).

Minder besmettingen in de regio, maar seinen blijven op rood

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets gedaald. In de Leidse regio daalde het aantal besmettingen zelfs met zo’n 25 procent. Maar de druk op de zorg blijft ook in onze regio hoog. En er zijn nieuwe leeuwen en beren op de weg – zoals de komst van de Engelse virusvariant.

Vlak voor de kerst werden er landelijk nog zo’n 11.000 nieuwe besmettingen per dag geteld. Gisteren waren het er ruim 6.600, veertig procent minder dan toen. In de Leidse regio zijn de cijfers zelfs in twee weken gehalveerd en worden er per inwoner twee keer zo weinig nieuwe gevallen geteld als landelijk.

Niet genoeg
De daling lijkt goed nieuws. Maar het kabinet liet er de laatste dagen geen misverstand over bestaan dat het niet genoeg is. Veel seinen staan nog op rood. Sterftecijfers breken records, ziekenhuizen komen handen tekort. Bovendien wint de Engelse variant terrein in ons land. Omdat die besmettelijker is, wordt gevreesd dat de cijfers weer snel gaan oplopen.

Het is daarom nu al zeker dat de lockdown na 19 januari nog drie weken verlengd wordt. Winkels, horeca en middelbare scholen blijven dan nog dicht. Alleen voor de basisscholen komt er misschien een versoepeling. Het Outbreak Management Team (OMT) vertrouwt de situatie nog niet, omdat er nu veel minder mensen getest worden dan half december.

Hebben er echt minder mensen klachten, of hadden mensen in de kerstvakantie minder zin om zich te laten testen? Dat laatste wordt gevreesd, want het percentage positieve tests bij degenen die wél komen ligt met zo’n 12 procent nog steeds erg hoog.

Verpleeghuizen
Behalve naar het aantal besmettingen kijken kabinet en OMT ook steeds naar de situatie in de zorg. En die is niet gunstig. In de ziekenhuizen werd afgelopen dinsdag nog een winterrecord van 2.890 bezette bedden gevestigd (waarvan 731 op de IC). Daarna zijn de cijfers gaan dalen, maar met 2.561 patiënten, waarvan 711 op de IC, is de druk nog steeds zeer hoog. Veel reguliere zorg blijft uitgesteld worden.

In de verpleeghuizen is de situatie minstens zo ernstig. De laatste dagen schommelt het aantal tehuizen met één of meer besmettingen net boven de 860 en dat is nog hoger dan de 828 besmette huizen tijdens de korte piek van de eerste coronagolf, in april.

De vaccinatie van het personeel van verpleeghuizen en thuiszorg komt volgende week pas goed op gang, maar pas half februari kan dit een rem op de besmettingen zetten. En de vaccinatie van kwetsbare ouderen moet dan nog beginnen. De risico’s voor deze bevolkingsgroep blijven dus aanzienlijk.

Cijfers
De cijfers van afgelopen week zeggen genoeg. Landelijk werden er 759 sterfgevallen door corona geregistreerd, een stijging van 23 procent. Vergeleken met twee weken terug is het aantal doden zelfs vijftig procent hoger. Ondanks verbeterde behandeling van de ziekte nadert het aantal coronadoden deze winter de 10.000 – evenveel als aan het eind van de eerste golf.

Bij die sterfgevallen gaat het vooral om kwetsbare ouderen, die thuis sterven. Maar ook mensen onder de zestig blijven gevaar lopen. De ziekenhuizen signaleren dat er nu meer patiënten onder de zestig worden opgenomen dan enkele maanden geleden. De meesten verlaten het ziekenhuis wel levend, maar vaak met een zware en langdurige nasleep.

Regio
In de Leidse regio werden afgelopen week 375 nieuwe besmettingen geteld, of 177 per honderdduizend inwoners. Dat was duidelijk lager dan elders: in de GGD-regio Hollands Midden lag het besmettingsniveau op 330 per honderdduizend en landelijk was dat cijfer 302.

Het aantal ziekenhuisopnames in onze GGD-regio bleef met 48 nieuwe gevallen op piekniveau. De Leidse regio zelf leverde maar vijf nieuwe patiënten, maar de ziekenhuizen werken samen dus ook het LUMC en Alrijne hadden het druk.

Ten slotte werden er in de GGD-regio 29 sterfgevallen door corona geregistreerd. Dat waren er tien minder dan het piekcijfer van vorige week, maar nog wel veel meer dan eerder in december. De Leidse regio telde weer acht slachtoffers: drie uit Oegstgeest, twee uit Leiden en twee uit Leiderdorp. Voorschoten had één coronadode te betreuren.

Dit bericht maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×