(Archieffoto: Chris de Waard).

Universiteit en De Sleutels sluiten deal over Humanities Campus, maar bewoners verzetten zich

De universiteit Leiden en woningcorporatie De Sleutels hebben financiële overeenstemming bereikt over de verkoop van het Doelencomplex. Het complex met sociale huurwoningen, dat stamt uit de jaren 80, wordt gesloopt waarna de universiteit er de faculteit Geesteswetenschappen onderbrengt in een nieuw te vormen ‘Humanities Campus’. Bewoners van het Doelencomplex verzetten zich tegen de plannen. Zij vinden dat De Sleutels geen gelijkwaardige vervangende woonruimte aanbiedt en weigeren te verhuizen.

De woningcorporatie en de universiteit werden het eens over het bedrag waarvoor het Doelencomplex kan worden verkocht, de bekostiging van de regelingen in het Sociaal Plan en het aanbod van compensatiewoningen. Voor Sleutels-directeur Gerda van den Berg een lastig besluit: “Echt enthousiast over de plannen rond het Doelencomplex zal ik nooit worden, het liefst zouden we het niet verkopen zodat iedereen er kan blijven wonen. Maar we zien in dat wij ons niet kunnen blijven verzetten als de gemeente en universiteit dit plan samen willen doorzetten.” Door het gesprek aan te gaan komt de woningbouwvereniging juist op voor haar huurder, vindt Van den Berg. “Uiteindelijk gaan we dit juridisch verliezen en dan komen de bewoners pas echt in de kou staan”, stelt de directeur, ,doelend op een mogelijke onteigeningsprocedure van de gemeente.

Ook Giny Schoemaker, voorzitter van de bewonerscommissie, vreest voor onteigening. Zij herinnert zich dat verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse heeft gezegd dat hij de stap tot onteigening zal zetten wanneer de bewoners van het complex zich blijven verzetten tegen de plannen.

Compensatiewoningen
Volgens de bewonerscommissie ziet het merendeel van de huurders niets in de door De Sleutels aangeboden compensatiewoningen. “Er worden nu 58 woningen verhuurd in Het Doelencomplex: 22 eengezinswoningen en 36 appartementen. Een van de voorwaarden die wij namens onze huurders hebben gesteld is dat er alle bewoners een vergelijkbare woning terugkrijgen. We zijn we op zoek gegaan naar geschikte locaties voor deze compensatiewoningen en dat is gelukt”, zegt Van den Berg. Het Doelencomplex is gelegen aan de Doelengracht, de Doelensteeg, het Arsenaalplein en de Cleveringaplaats. Deze woningen worden gesloopt en komen op vier nieuwe plekken terug: de Plexus-locatie, naast de Meelfabriek aan de Waardgracht, het Stadsbouwhuis en in de Paviusstraat tegenover de parkeergarage van het LUMC.

Namens de bewoners van Het Doelencomplex stelt Schoemaker dat de aangeboden woningen niet vergelijkbaar zijn: “De compensatielocaties zijn misschien wel mooie huizen, maar ze staan niet op dezelfde plek. Bewoners van de eensgezinswoningen hebben nu een tuin. Volgens de ontwerpen van de nieuwe woningen zijn ze die straks kwijt en moeten ze het doen met een smal strookje groen. Ook is het uitzicht op een parkeergarage niet vergelijkbaar met het die op een binnentuin, zoals nu.” Ook buurvrouw en medelid van de bewonerscommissie Theresa Steeman ziet te weinig overeenkomsten tussen de huidige situatie en het nieuwe aanbod. “Er komen maisonettes die eensgezinswoningen vervangen. Op de plek waar nu je zolder is, wonen dan opeens andere mensen”, stelt ze.

Deskundige
Om te onderzoeken of de compensatiewoningen en het opgestelde sociaal plan passend en redelijk zijn voor de huidige situatie, heeft het Leidse college een onafhankelijke externe deskundige aangesteld. Om de neutraliteit te borgen hebben De Sleutels en haar bewonerscommissie hiervoor kandidaten aan mogen dragen. “We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat deze deskundige op een eerlijke neutrale manier naar de situatie kijkt. Ook de gemeente is gebaat bij een transparant proces”, zegt Van den Berg.

Draagvlakonderzoek
Wanneer er geen bijzonderheden uit de plannen blijken, volgt een draagvlakonderzoek onder de bewoners. Van den Berg: “We leggen de plannen individueel voor aan al onze bewoners. Als minstens zeventig procent van hen bereid is om er in mee te gaan, vinden wij dat er sprake is van voldoende draagvlak en kan het worden uitgevoerd.” Volgens de bewonerscommissie is de kans klein dat het gestelde minimumpercentage wordt gehaald. “Zolang er geen vergelijkbare woningen worden aangeboden, wil bijna niemand verhuizen”, stelt Schoemaker.

Op de vraag wat er gebeurt als er inderdaad onvoldoende draagvlak blijkt onder de bewoners van Het Doelencomplex heeft Van den Berg een duidelijk antwoord: “Wij staan honderd procent achter onze huurders. Is het draagvlak er niet, dan houdt het op en doet De Sleutels niet meer mee.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×