Studenten Noortje Kuipers (links) en Lisa van Dam bedachten tijdens hun stage bij Incluzio Leiderdorp om eenzaamheid bespreekbaar te maken. (Foto: Gerry van Bakel).

Onderzoek stagiaires Incluzio Leiderdorp naar eenzaamheid: 'Echt luisteren is heel belangrijk'

Iedereen krijgt wel eens te maken met gevoelens van eenzaamheid. Zeker in tijden van thuiswerken, gesloten cafés, afgelaste sportactiviteiten en het advies niet teveel mensen in persoon te ontmoeten. Toch blijft eenzaamheid een taboe. Hoe maak je dat bespreekbaar? Studenten van de Hogeschool Leiden deden onderzoek tijdens hun stage bij Incluzio Leiderdorp.

Noortje Kuipers en Lisa van Dam zijn beide vierdejaars student aan de Hogeschool Leiden en volgen de opleiding Sociaal werk. De afgelopen maanden liepen ze twee dagen per week stage bij welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp. Kuipers hield zich bezig met eenzaamheid bij ouderen en Van Dam met eenzaamheid in het algemeen. Ze liepen allebei tegen het feit aan dat het lang niet altijd gemakkelijk is om mensen aan het praten te krijgen over eenzaamheid. “Je moet eerst een connectie hebben met iemand’, verwoordt Van Dam het, “voordat je kunt vragen of iemand wel eens eenzaam is.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met studenten Noortje Kuipers en Lisa van Dam over hun ideeën om eenzaamheid bespreekbaar te maken.

Uiteindelijk bedacht Noortje Kuipers een methode om eenzaamheid bespreekbaar te maken met behulp van foto’s. “Ik ben met ouderen die vertelden dat ze gevoelens van eenzaamheid hebben en een fotograaf op pad gegaan om foto’s te maken. Later heb ik die foto’s afgedrukt en ben ik ze met de ouderen zelf gaan bekijken en bespreken.”

Zichzelf
Beide momenten leverden wat op in Kuipers’ ogen. “Tijdens het maken van de foto staat iemand echt in het middelpunt en geef je die persoon heel veel aandacht. Later bespraken we dan de foto en dan vroeg ik hoe ze zichzelf zagen. En wat ze tegen zichzelf zouden willen zeggen.”

Nu probeert Kuipers haar collega’s te inspireren zelf ook eens aan de slag te gaan met foto’s als vertrekpunt om te gaan praten. Mede-stagiaire Van Dam koos voor een andere aanpak. “Ik heb een workshop georganiseerd voor collega’s en vrijwilligers over hoe je eenzaamheid bespreekbaar maakt. En stap een is dan je eigen schroom opzij zetten. Durf af te stappen op iemand en toch die vraag stellen. Daarvoor moet je eerst een band opbouwen.”

Intiem
Volgens Van Dam is er geen verschil in eenzaamheid is tussen ouderen en jongeren, maar er zijn wel verschillende soorten eenzaamheid. “Emotionele eenzaamheid betekent dat je intiem contact mist met bijvoorbeeld een partner. Bij sociale eenzaamheid mis je een hechte band met iemand in je vriendenkring. Verder denk ik wel dat het taboe onder jongeren groter is. Ouderen durven wel te zeggen dat ze wel eens alleen zijn.”

Voor iedereen die graag anderen die kampen met gevoelens van eenzaamheid wil helpen, heeft Van Dam nog wel een paar tips. “Ik zou zeggen als je het vermoeden hebt dat iemand eenzaam is, ga een keer langs, geef die persoon wat aandacht. En bedenk je ook je hoeft het probleem niet op te lossen. Maar gewoon het feit dat er iemand naar je luistert, kan iemand al heel goed helpen.”

Verbroken verbinding
Voor wie meer wil weten over eenzaamheid, is er de podcastserie Verbroken verbinding die verslaggeefster en podcaster Gerry van Bakel maakte, samen met onafhankelijk podcast producent Andy Clark. In de serie van zes afleveringen komen diverse mensen aan het woord over hun ervaring met gevoelens van eenzaamheid.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Onderwijs Eenzaamheid


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×