Op 1 juni heropende de Leidse horeca na de eerste lockdown weer de deuren. (Archieffoto: Emile van Aelst).

GroenLinks en CDA in debat over nieuwe horecavisie: gooit corona roet in het eten?

De gemeenteraad van Leiden neemt over anderhalve week een besluit over een nieuwe horecavisie voor de stad. Althans, zo staat het op de agenda. Maar als het aan een aantal oppositiepartijen ligt, stelt de raad een besluit over nieuwe regels en locaties van Leidse horecabedrijven uit. De nieuwste visie is door de coronacrisis alweer achterhaald, meent onder meer het CDA.

“Ik vind het goed dat er een nieuwe visie ligt, laat ik daarmee beginnen”, zegt raadslid Joost Bleijie van het CDA. “Maar niet alleen de cijfermatige onderbouwing is uit het pre-coronatijdperk, maar ook vanuit de horeca krijgen we het signaal dat we niet weten hoe het er over een half jaar voorstaat.” Om die reden stelde een aantal oppositiepartijen afgelopen donderdag voor om besluitvorming over de nieuwe beleidsregels en afspraken voor de horeca uit te stellen.

Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met raadsleden Walter van Peijpe (GroenLinks) en Joost Bleijie (CDA)

Namens coalitiepartij GroenLinks benadrukt raadslid Walter van Peijpe dat uitstel van besluitvorming over het nieuwe beleid ervoor zorgt dat het oude beleid van kracht blijft. “In de oude visie mag veel meer”, zegt hij in Politiek071, onder meer doelend op de Pieterswijk waar horeca in het nieuwe beleid aan banden wordt gelegd. “Daarnaast kan er in het nieuwe beleid ook meer waardoor het voor ondernemers makkelijker wordt om zich aan te passen aan de veranderende situatie.” Zo mogen er straks meer hotelovernachtingen worden aangeboden in Leiden, een vraag die van hoteleigenaren zelf komt.

Terrasverwarming
Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe horecavisie uiteindelijk te weinig stemmen krijgt in de gemeenteraad, maar het is wel duidelijk dat er veel gestemd zal worden over mogelijke aanpassingen aan de visie. Bijna elke fractie heeft meer of minder amendementen of moties aangekondigd. Voor het CDA staat voorop dat horeca in monumentale panden niet moet worden toegestaan. “Daarbij heb ik het bijvoorbeeld over de Lutherse kerk aan de Hooglandse Kerkgracht. Daarvan kan iedereen zien dat er veel betere alternatieven zijn. Laten we horeca dus nu al uitsluiten.”

Het stokpaardje van GroenLinks gaat over het verminderen van niet duurzame terrasverwarming. “Daar moeten we echt vanaf”, zegt Van Peijpe over een motie die hij met de Partij voor de Dieren zal indienen. “Voor de rest zal ik de nieuwe visie verdedigen, omdat ik vind dat het de leefbaarheid van de stad ten goede komt.” De raadsvergadering vindt plaats op donderdagavond 28 januari.

Leiden Politiek Horecavisie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×