De viezige toren steekt af tegen de schoongemaakte gevel. (Foto: Robbert van Cleef).

Leids stadhuis wordt netjes opgeknapt, maar toren blijft smerig door geldgebrek

De stadhuistoren van Leiden blijkt niet te worden schoongemaakt tijdens de grote renovatie van het stadhuis die nu gaande is. Op het zandstenen deel van de toren zit een flinke laag zwarte aanslag die er voorlopig gewoon op blijft zitten. De gevel van het stadhuis, ook van zandsteen, is wel al schoongemaakt. De toren ook reinigen zou te duur worden en is technisch niet noodzakelijk, zegt de gemeente Leiden.

“Het is niet noodzakelijk voor het technische onderhoud van de toren”, zegt projectleider Jan-Hendrik Vos van de gemeente Leiden. “We hebben vanwege de kosten de keuze gemaakt om het niet te doen, want door de luchtvervuiling zal de toren over een paar jaar weer vies zijn. En dan is het maar de vraag of de kosten daar tegenop wegen.” De projectleider legt uit dat het schoonmaken van de toren zo’n 100.000 euro extra zou kosten. En dat zou je dan na vijf of zeven jaar weer moeten herhalen.

Er gebeurt wel heel veel in de toren, want een deel van het carillon, het klavier en de wijzerplaat zijn er bijvoorbeeld uitgehaald voor onderhoud. Ook stamt de toren uit een andere tijd dan de renaissancegevel. Na de stadhuisbrand van 1929 werd de toren opnieuw gebouwd.

‘Alles zou zijn inbegrepen’
De Historische Vereniging Oud Leiden is verbaasd over het feit dat de toren niet wordt meegenomen bij de renovatie. “Het is heel jammer dat dat niet gebeurt”, zegt vicevoorzitter Gerard Kramer. “De gevel ziet er al fantastisch uit en dan is zo’n toren toch een beetje de kers op de taart. En die ziet er nu niet zo best uit.”

En ook het CDA in de gemeenteraad is onaangenaam verrast. “Ik moet het nog even nakijken”, zegt fractievoorzitter Joost Bleijie. “Maar bij mijn weten hebben we in 2018 ingestemd met een renovatie van het stadhuis waarbij alles was inbegrepen. Als dat voor de toren niet het geval blijkt te zijn, wil ik wel weten waarom niet dan.”

Politiek gevoelig
Inmiddels ligt de renovatie van het stadhuis gevoelig in de politiek omdat de kosten tot twee keer toe al behoorlijk opliepen. Inmiddels is de verbouwing 4,4 miljoen duurder dan de 19,5 miljoen die oorspronkelijk was begroot. Bleijie: “Er is de raad beloofd dat de renovatie geen kwartje duurder meer wordt. En als ik nu hoor dat er misschien toch nog wat moet gebeuren, dan hebben we onweer denk ik.”

Leiden Politiek Verbouwing Stadhuis Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×