Een van de bruggen op de Valkeweg. (Foto: Voorschoten Lokaal Sterk).

Voorschotense Valkewegbruggen van 60 ton ‘een brug te ver’

De twee bruggen aan de Valkeweg in Voorschoten zijn aan vervanging toe. Er komen nieuwe betonnen bruggen voor in de plaats. In de Voorschotense gemeenteraad is verdeeldheid over de vraag hoe stevig deze bruggen moeten worden. De wethouder wil ze namelijk geschikt maken voor verkeer van maximaal zestig ton, maar sommige raadsleden vinden dat ‘een brug te ver’.

Al in 2018 werd bekend dat de bruggen vervangen worden. De keuze voor een betonnen variant is toen gemaakt omdat deze langer mee gaat dan de huidige constructie. Dat de bruggen stevig genoeg zijn voor zestig ton is belangrijk omdat de Valkeweg als ontsluitingsweg en calamiteitenroute voor hulpdiensten wordt gezien. Voor de vervanging was ook al geld gereserveerd. De discussie is echter weer op gang gekomen omdat er nu extra geld nodig blijkt te zijn.  Het gaat om zo’n 190.000 euro.

Touringcar
Raadsleden vragen zich af of de voorgestelde vervanging wel echt nodig is. “Is het verstandig in een tijd waarin de gemeente ‘op alle kleintjes’ moet letten deze keuze te maken”, zegt CDA-raadslid Cees Bremmer. Hij wijst erop dat een gewicht van 45 ton ook genoeg is voor de hulpdiensten.

Voorschoten Lokaal Sterk is zelf aan het rekenen geslagen om te kijken of  een brug die geschikt is voor zestig ton wel echt nodig is. “Een vol beladen touringcar met zestig passagiers en bagage weegt ongeveer 16 ton. Een hele grote vrachtwagen met oplegger ongeveer 18 ton. Één telefoontje naar de regionale brandweer leert dat de zwaarste brandweerwagen 18 ton weegt”, zegt fractievoorzitter Marleen Persoon.

Maand
Volgens verantwoordelijk wethouder Erika Spil (GroenLinks) is het wel degelijk nodig om de brug bestand te maken tegen een gewicht van zestig ton. Die gaat namelijk langer mee en daardoor kost het op de lange termijn minder geld. Een brug die 45 ton aan kan, zou eerder vervangen moeten worden. Een ondersteunende ambtenaar laat weten dat de brandweer bovendien voertuigen heeft van 31 ton.

Voordat de gemeenteraad er een definitief besluit over neemt komt de wethouder met een vergelijking tussen een brug bestand tegen 45 ton en een brug bestand tegen 60 ton. Dat zal voor het eind van de maand zijn.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×