(Foto: Paul 't Lam).

GroenLinks Voorschoten klaar met 'doorlopende besluiteloosheid' over Valkewegbruggen

GroenLinks hekelt de discussie over de vervanging van de twee bruggen aan de Valkeweg in Voorschoten. Toen er extra geld nodig bleek te zijn, hadden meerdere oppositiepartijen twijfels over de nieuwe betonnen bruggen. Zij vroegen zich af of het niet goedkoper kon. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij coalitiepartij GroenLinks die ‘wanbestuur’ noemt als de keuze uitgesteld zou worden.

Een aantal jaar geleden werd bekend dat de Valkewegbrugggen wegens gebreken vervangen moeten worden. Er is toen gekozen voor een betonnen variant omdat die langer mee gaat dan de huidige constructie. De betonnen bruggen kunnen een gewicht van maximaal zestig ton aan. Dat is nodig omdat de Valkeweg als ontsluitingsweg en calamiteitenroute wordt gezien. De discussie barste afgelopen week opnieuw los omdat er extra geld nodig bleek te zijn. Zo’n 190.000 euro.

Betonwagen
Die extra kosten noemden enkele partijen ‘een brug te ver‘. Het CDA wees erop dat een brug van 45 ton ook voldoende is voor de hulpdiensten. Zij vroegen de wethouder dan ook om opnieuw met een vergelijking te komen tussen beide type bruggen. Daaruit blijkt inderdaad dat een brug voor een lager gewicht goedkoper is, maar dat die wel minder lang mee gaat. Op de lange termijn is de lichtere brug dus juist duurder omdat die dan eerder vervangen moet worden.

“Hoe verleidelijk het ook is om voor een dubbeltje op de eerste rang te gaan zitten, maar goedkoop blijkt in de praktijk vaak duurkoop”, zegt GroenLinks hierover. Ze wijzen erop dat de wijk Starrenburg bereikbaar moet zijn voor zwaar vrachtverkeer. “Zoals een kraan die een dakkapel komt plaatsen, een betonwagen of zwaar materieel bij calamiteiten”, aldus de partij.

Desinformatie
Voor GroenLinks is er dan ook geen reden om niet te kiezen voor de betonnen bruggen die bestand zijn tegen een gewicht van zestig ton. “Alleen met een goede technische onderbouwing zouden we willen afwijken. De desinformatie die nu door sommige oppositiepartijen in de media wordt verspreid is dat zeker niet.” Daarbij doelt de coalitiepartij met name op de woorden van Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal Sterk (VLS) die ‘met cijfers goochelt’.

Tegenover Sleutelstad reageert Persoon op de kritiek van GroenLinks: “Ze nemen hun eigen wethouder in bescherming. Door de kritiek ‘desinformatie’ te noemen, verleggen ze de aandacht van het probleem naar degene die het aankaarten. Dan moet je wel heel brutaal zijn. Een beetje Trump en een beetje van zichzelf”, zegt de fractievoorzitter van VLS. Ze blijft er bij dat de brug ook voor een gewicht van dertig ton kan functioneren.

Verdampen
De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en VVD blijven, ondanks het gesteggel met VLS, eensgezind. Het lijkt er dan ook niet op dat het besluit, dat op de agenda staat voor de gemeenteraad van 28 januari, uitgesteld gaat worden. Toch maakt GroenLinks zich er zorgen over als dat wel zou gebeuren. “Daarmee zou iedere besparing bij voorbaat verdampen. Dat zou wat ons betreft wanbestuur zijn. We zijn klaar met de doorlopende besluiteloosheid rond de Valkewegbruggen.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×