Het roodborstje is in winter vaak in de tuin te vinden. (Foto: Pixabay).

Leer beter vogels tellen voor de wintereditie van de tuinvogeltelling

Ook in hartje winter zijn er vogels te zien in de tuin, op het balkon en in het park om de hoek. Komend weekend is er weer een nationale tuinvogeltelling. Iedereen die tot tien kan tellen, kan meedoen. Maar hoe werkt dat nou zo’n vogeltelling? Waar moet je op letten? Die vragen komen donderdag 28 januari aan de orde in het gratis webinar Nationale tuinvogeltelling.

Je hoeft geen ervaren vogelaar te zijn om mee te doen aan de tuinvogeltelling. Ook als je nauwelijks het verschil weet tussen een mees, een mus en een merel, is dat geen probleem. Op www.tuinvogeltelling.nl zijn plaatjes te vinden van de meest voorkomende soorten vogels en via die site is er uiteraard ook een app beschikbaar die je kan helpen. Maak een half uurtje tijd op 29, 30 of 31 januari en richt je blik op je tuin of balkon en sla aan het tellen. Meteen goed voor het onthaasten.

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste wetenschapsproject van Nederland waaraan iedereen mee kan doen. De telling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen geeft dat een beeld van het belang van tuinen voor vogels.

Vogelvriendelijk
Bij het webinar komt aan de orde wat de Tuinvogeltelling is, en hoe het werkt. Camilla Dreef, ambassadeur van de Vogelbescherming, legt uit hoe tuin, balkon en straat vogelvriendelijk ingericht kunnen worden, zodat meer vogels zich laten zien. Tuinvogelconsulent Leonoor de Haan vertelt hoe dat in de praktijk werkt. Caro Grimbergen van de Vogelwerkgroep Leiden bespreekt wat er nog meer in Leiden voor vogels gedaan wordt.

Het webinar is op donderdag 28 januari om 19.00 uur online te volgen. Aanmelden kan via de website van GaGoed. Wie zich aanmeldt, krijgt duidelijke instructies voor het inloggen. Ook wie alleen aan de tuinvogeltelling wil meedoen, zonder het webinar te volgen, vindt daar meer informatie.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×