Lekker met je eigen handen in de aarde wroeten en zien hoe snel de sla groeit in de je schooltuin. (Archieffoto: Leidse Schooltuinvereniging).

Vrijwilligers gezocht voor het nieuwe schooltuinenseizoen

Zaaien, planten, wieden en oogsten. Voor leerlingen van groep zes van de basisschool is het schooltuinenproject een mooie kans om zelf aan de slag te gaan met het kweken van groenten, fruit en bloemen. De Vereniging Leidse schooltuinen die dit elk jaar mogelijk maakt voor gemiddeld 650 kinderen heeft nieuwe vrijwilligers nodig.

Het schooltuinenseizoen begint in april en loopt door tot de herfstvakantie. Elke week komen zo’n dertig groepen leerlingen een uurtje naar de tuin om hun perkjes bij te werken. Het begint met zaaien en planten. Daarnaast moet er onkruid gewied worden, soms extra water gesproeid worden en natuurlijk kan er ook al snel geoogst worden.

Divers
Op de tuin zorgt een groepje van minimaal drie vrijwilligers per klas dat alles klaar staat voor het zaaien, planten en wieden. Vrijwilligers geven uitleg in de kring en in de voorbeeldtuin en helpen de kinderen bij het werk in hun eigen tuintje. In de vrijwilligersgroep is behoefte aan diverse kwaliteiten. Ervaren tuinders zijn zeer welkom om hun kennis over te dragen, maar ook om af te rekenen met lastige ongewenste planten. Kennis van tuinieren is handig maar niet noodzakelijk, want je leert het al doende van de ervaren vrijwilligers.

Cursus
Enthousiasme overbrengen is minstens zo belangrijk. Er is behoefte aan vrijwilligers met een educatieve inslag, die de tuinles in de kring willen inleiden en aanvoelen hoe je kinderen enthousiast kunt maken voor de natuur. Nieuwe vrijwilligers krijgen uiteraard de nodige instructies, een handboek en begeleiding van ervaren mensen. In maart is er een korte cursus, online en/of in een kleine groep buiten afhankelijk van de mogelijkheden.

Wie belangstelling heeft om mee te helpen, of meer informatie wilt, kan bellen met Marian Kathmann van de Leidse Schooltuinvereniging (071-5418948) of stuur een e-mail naar: schooltuinenleiden@gmail.com Kijk ook op www.schooltuinenleiden.nl. De schooltuinfilm op de website geeft een beeld van een heel tuinseizoen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×