Burgemeester Henri Lenferink in zijn werkkamer. (Foto: Rob van Dullemen).

Burgemeester Lenferink: 'Ongeregeldheden zullen niet worden getolereerd'

Op verschillende sociale media wordt er sinds gisteren gesproken over mogelijke ‘rellen’ in Leiden. Met een verwijzing naar ongeregeldheden in andere steden, wordt er opgeroepen om op verschillende tijden en locaties te verzamelen in de stad. Burgemeester Lenferink bereidt zich voor om op te treden.

“We hebben signalen dat er plannen zijn om op plekken in de stad bijeen te komen en onrust te veroorzaken. Daarbij gaat het niet slechts om vreedzame demonstraties”, zegt Lenferink dinsdagmiddag desgevraagd. “Dit soort activiteiten zal niet worden getolereerd. Er worden verschillende maatregelen voorbereid om ervoor te zorgen dat de openbare orde gehandhaafd blijft en de veiligheid gewaarborgd.” Zo zijn agenten preventief aanwezig en heeft de gemeente dranghekken klaargezet op plaatsen die op sociale media worden genoemd.

De afgelopen dagen zijn er op meerdere plekken in het land ongeregeldheden geweest, waarbij groepen mensen tegenover de politie kwamen te staan. Tijdens die confrontatie wordt het gooien van stenen, afsteken van vuurwerk en plunderen van winkels niet geschuwd. Op andere plekken liepen aangekondigde bijeenkomsten met een sisser af, zoals maandagavond in Alphen aan den Rijn. Daar stuurde de politie een groep van zo’n honderd jongeren vredig huiswaarts.

De Leidse burgemeester benadrukt dat Leidenaren zich tot nu toe goed aan de avondklok hebben gehouden. “De afgelopen dagen is er met oog op de avondklok veel gecontroleerd in Leiden en er zijn ook diverse bekeuringen uitgeschreven, maar verder is het, tot op heden, rustig gebleven in de stad. Ik ben blij dat Leidenaren zich goed aan de regels houden houden en de adviezen om coronabesmettingen te beperken in de regel behoorlijk opvolgen.”

112 Sleutelstad Leiden Avondklok Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×