Er werd opvallend veel controleerd in de stad. (Foto: Rob van Dullemen).

Rustige avond en nacht in Leiden, ongeregeldheden blijven uit

De avondklok is in Leiden voor de vierde nacht op rij gerespecteerd. Na berichten over mogelijke ongeregeldheden in de stad waarschuwde burgemeester Lenferink dinsdag dat hij zou optreden, kondigde hij een noodverordening af voor De Kooi en was de politie massaal op straat. De spanning was voelbaar, maar van rellen was geen sprake.

In het Kooipark kwamen in de loop van de middag steeds meer nieuwsgierige jongeren een kijkje nemen. “Ik wil toch even zien wat er gaat gebeuren”, vertelde een jongen die rond 18.00 uur vanuit de Burgemeester- en Professorenwijk onderweg was naar De Kooi. Hij had op sociale media gelezen dat ‘het’ zou gaan gebeuren in dat park en was nieuwsgierig geworden. Hij trof vooral veel politie aan en een aantal jongerenwerkers die hem weer huiswaarts stuurden.

Ook bij het politiebureau op de Langegracht bleef het rustig. Daar zou volgens de berichten op Whatsapp en Telegram tegen de klok van 21.00 uur verzameld worden, maar de nieuwsgierige jongeren kwamen ook daar bedrogen uit. Museum De Lakenhal besloot uit voorzorg wel de grote raampartij aan de Lammermarkt af te dichten met hout, om te voorkomen dat het glas zou sneuvelen bij eventuele ongeregeldheden. Ook elders in de stad besloot een aantal ondernemers om dat te doen, van de Nieuwe Rijn tot het Vijf Meiplein.

Vooralsnog was dat dus voor niets. Bij het ingaan van de avondklok om 21.00 uur was er vooral veel politie en gemeentelijke handhaving op de been. Een tekstkar om te laten zien dat De Kooi tot 5.00 uur verboden gebied was, werd al snel weer ingepakt, waarna alleen nog klaargezette dranghekken herinnerden aan de mogelijke rellen in het Kooipark. Wie nog wel over straat moest kon rekenen op een controle van de benodigde verklaringen, die opdracht was duidelijk aangescherpt met alle signalen van onrust in het achterhoofd.

 • (Foto: Emile van Aelst)
  (Foto: Emile van Aelst)
 • (Foto: Emile van Aelst)
  (Foto: Emile van Aelst)
 • (Foto: Emile van Aelst)
  (Foto: Emile van Aelst)
 • (Foto: Emile van Aelst)
  (Foto: Emile van Aelst)
 • (Foto: Rob van Dullemen)
  (Foto: Rob van Dullemen)
 • (Foto: Rob van Dullemen)
  (Foto: Rob van Dullemen)
 • (Foto: Rob van Dullemen)
  (Foto: Rob van Dullemen)
 • (Foto: Rob van Dullemen)
  (Foto: Rob van Dullemen)
 • (Foto: Rob van Dullemen)
  (Foto: Rob van Dullemen)
112 Sleutelstad Leiden Avondklok Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×